Gå til sidens hovedinnhold

Fant ikke giftproduserende alger i Gjersjøen – men ber folk være forsiktige med bading

Artikkelen er over 1 år gammel

Prøvene fra Gjersjøen er klare.

GJERSJØEN: For halvannen uke siden ble det slått alarm om algeoppblomstring i Gjersjøen, i frykt for at det kunne være snakk om giftproduserende alger. Folk ble advart mot å bade i deler av sjøen hvor det var mye alger.

Mandag 15. juli tok kommunen algeprøver, som nå er analysert i NIVA-laboratoriet. Ifølge Oppegård kommune ble det ikke påvist giftproduserende alger.

– Prøvene ble tatt for å se om algeoppblomstringen inneholdt giftproduserende alger. I og med at det ikke er giftproduserende alger er det ikke grunn til badeforbud, men vi anbefaler forsiktighet med bading, på grunn av mye algebiomasse, skriver kommunen på sin nettside.

Generelt anbefales det at du skal kunne se bunnen på én meters dyp. Bader man der det er algebiomasse, kan man få utslett og hudirritasjoner selv om algene ikke er giftige.

– Vi minner om at organisert bading fra skoler, barnehager, idrettslag og lignende ikke er lov, men det er lov med sporadisk bading selv om Gjersjøen er drikkevann, skriver kommunen.

LES OGSÅ: Advarer mot bading i deler av Gjersjøen: – Ikke fare for drikkevannet

Overvåkes kontinuerlig

Drikkevannet i Oppegård er godkjent av Mattilsynet som er myndigheten på dette området. Kommunen tar løpende prøver av drikkevannet og følger retningslinjene i drikkevannsforskriften, Mattilsynets veiledning og Norskvanns veileder for prøvetaking.

– Vi tar prøver i ledningsnettet 26 steder i kommunen, inkludert vannverket og høydebassenget på Hellerasten, opplyser kommunen.

Kommentarer til denne saken