SKI: Foreldrene til Burhan er kurdere fra Iran. I 1979 måtte de flykte etter at Ayatollah Khomeini kom til makten.

– En av grunnene til at jeg ville være med i Farmen var for å se hvordan det er å være bonde. Foreldrene mine var bønder før de måtte flykte fra alt i 1979. De har fortalt at de hadde det bra, selv om det var tørke og andre utfordrende ting med jordbruket, sier Burhan.

Å få en pause fra sosiale medier, tv og andre medier var også en årsak til at han ville prøve å leve i 1916.

Spesielt

Han har ikke fulgt med i programmet tidligere, og var heller ikke helt forberedt på hva som ville møte ham på gården.

– Jeg har bare så vidt vært innom av og til. Jeg har aldri fulgt med i flere episoder. Så jeg visste vel egentlig ikke helt hva jeg gikk til, sier han og smiler.

Han forteller at det var veldig spesielt å komme inn på gården.

– Det virket som om de hadde lite mat da vi kom. Men vi ble tatt godt imot, og de ga oss den maten de hadde. Samtidig merket vi godt at det var en allianse på stedet, og stemningen rundt bordet var ikke spesielt god. Jeg regner med at de ikke hadde så mye mat, og de var sultne. Det går utover humøret, sier han.

Kultursjokk

Han innrømmer at det var et sjokk å komme til gården.

– Jeg sliter veldig med dårlige lukter til daglig. Spesielt svettelukt synes jeg er ille. De andre kom og luktet på oss utfordrere da vi kom, fordi vi luktet så godt. Jeg forsøkte også å få de andre til å bade slik at svettelukten ikke skulle bli så ille, men de mente det var for kaldt i vannet. Selv liker jeg også varme bad, men gode lukter går foran kulda. Jeg ble etter hvert vant til svettelukten, og det sjokkerte meg, sier Burhan.

De som allerede har vært på gården i fem uker, tok godt imot utfordrerne. En av årsakene tror Burhan var at de hadde et stort ukeoppdrag.

– Storbonden var glad for å få inn ny arbeidskraft. Men vi hadde bare to dager på oss for å vise at vi fortjente plassene. For to av oss fire måtte reise tilbake til sivilisasjonen og 2016.

Flott erfaring

Burhan har bare gode erfaringer med seg fra oppholdet.

– Jeg er overrasket over hvor godt kjent man blir når man ikke har pc, tv eller radio. Det føltes nesten som om vi var i et annet land på den andre siden av jorden. Stillheten var bare helt fantastisk, og vi hadde strålende vær. Jeg har lært utrolig mye. Ikke minst om hvor mye tyngre alt var før. Vi har det sykt godt i samfunnet nå. Vi kan bare åpne kjøleskapsdøren å hente kald melk. Tidligere måtte man ut og melke kua med egne hender før man fikk melk. Ingenting kom gratis, men det var mindre stress da enn nå. Forskjellene på 2016 og 1916 er enorme, sier Burhan Qaderi.

Om han ble stemt ut eller ei får vi svar på i de nærmeste episodene av Farmen.