Gå til sidens hovedinnhold

– Fastlegeordningen skriker etter en endring

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere og flere blir utbrent av fastlegeyrket, mener fastlege i Ski, André Almvik Meyer. Rolf Holth tror yngre leger søker seg til sykehus for å få mer ordnete arbeidsforhold.

SKI: I 2001 endret fastlegeordningen seg. Fastlegene fikk flere arbeidsoppgaver, uten at arbeidsrammene endret seg. Flere fastleger har opplevd oppgavene som tidstyver, som går på bekostning av pasientene.

– I fastlegeyrket har det stadig sneket seg inn flere og flere oppgaver og mer oppfølgingsansvar. Nå må vi gjøre mer jobb, for mindre lønn, forteller André Almvik Meyer (35), som er fastlege ved Medico Legesenter i Ski.

Fastlege ved Stasjonstorget legesenter, Rolf Arthur Holth (70), jobber ofte fra tidlig om morgenen til sent på kveld. På dagtid arbeider 70-åringen med pasienter, mens han gjør administrative oppgaver på kvelden. I gjennomsnitt er han på kontoret 55 timer i uka, og det blir ofte helgearbeid i tillegg.

– Det er ingen tvil om at jeg trives med å jobbe mye. Jeg har valgt det selv, så jeg klager ikke. Men jeg tror yngre leger vil jobbe annerledes, sier han.

Han mener at utgiftene ved å drive et fastlegekontor, øker mer enn inntektene. En løsning kan være at fastlegene skal få fastlønn, hvor kommunen betaler driftsutgiftene.

Null-liste

Meyer startet i 2014 med null pasienter, og jobbet seg oppover til en pasientliste på 1500. Denne arbeidsmengden ble for stor, og han måtte gi fra seg nesten en tredjedel av pasientene til andre fastlegekontor i Ski. 

– I en periode hadde jeg så mange pasienter at alt jeg gjorde var å sove, spise og jobbe. Jeg hadde ikke flere arbeidstimer i døgnet, og kom hjem som en zombie, sier han.

Han forteller at dersom han ikke hadde hatt muligheten til å redusere arbeidsmengden, ville han sluttet som fastlege.

– Med så mange pasienter har du aldri tid til å ta deg av dem som trenger det. Jeg hadde aldri kasta bort livet på noe sånt, det er helt meningsløst.

Meyer legger til at mange fastleger som ligger mindre sentralt, ikke har samme muligheten til å minke pasientantallet, da pasientene ikke har andre fastleger å bli flyttet over til.

– Fastlegeordningen er fantastisk og den må aldri slutte. Men ordningen står for fall, den skriker etter endring, sier han.

 

Utbrent av arbeidsmengden

Fastlegen ved Medico Legesenter, tror at mange leger føler et press på å holde pasientlisten oppe. Han kjenner flere fastleger som har blitt utbrent av den store arbeidsmengden.

– Jo flere pasienter du har per dag, jo mer tjener du. Jeg måtte beskytte meg selv, og kutte ned antallet. Den eneste grunnen til at jeg har det bra, er at jeg er i underskudd på både pasienter og lønn, sier Meyer.

Meyer tror at en samvittighetsfull lege, som gjør en kjempejobb med pasientene, blir straffet økonomisk.

– Det er gøy å være doktor når man har tid, men da får man ikke dekket utgiftene. Det er dumt at vi må sitte med administrative oppgaver når pasienter er syke.

Han tror at det kan være vanskelig å rekruttere nyutdannede medisinstudenter til fastlegeyrket, fordi det er lite fokus på allmennpraksis i studiet, og fordi mange har hørt om den enorme arbeidsmengden. I tillegg tror at han mange synes det kan være tøft å starte egen praksis.

– Som nyutdannet har du dårlig erfaring, lavere tempo og det er mye usikkerhet. Du må lære deg alt selv hvis du skal starte egen allmennpraksis, man må tåle å stå i det alene.

Kommentarer til denne saken