Sist ut er reiselivsundersøkelsen Reisepuls 2016 fra Virke, som viser at tre av fire nordmenn planlegger sommerferie i år, og de fleste skal både til utlandet og på norgesferie.

Sammenlignet med budsjettet i fjor, da oljenedturen for alvor hadde gått opp for folk, er budsjettet nå noe høyere, men fremdeles tilpasset en slankere lommebok. I gjennomsnitt har den norske husstanden et planlagt feriebudsjett på 39.400 kroner:

– Innholdet i ferien har blitt viktigere når vi velger reisemål. Opplevelsesturismen er det raskest voksende reiselivssegmentet, og verdiskapningen er mer enn tredoblet siden 2001, sier Line Endresen Normann, direktør for Virke Reise Norge.

Slik unngår du å få med deg veggedyr hjem fra ferien

Norge er populært

Når personlige opplevelser teller er det fysisk aktivitet og naturopplevelser som er mest populært, tett fulgt av kulturrelaterte aktiviteter og matopplevelser.

Norge byr på mye av dette, og for dem som bor her kan ferien da tilpasses lavere budsjett. I en undersøkelse fra Finn.no svarer fire av ti at de bor i egen eller familieeid hytte, og nesten like mange skal bo hjemme hos familie eller venner. To av ti leier hytte, og like mange svarer at norgesferien tilbringes i campingvogn, telt eller bobil.

Sistnevnte tall støttes av antall campingvogn-søk fra januar til mai i år, som har økt med 12 prosent fra i fjor.

Videre viser topplista for søkeord på «fritidsbolig/hytte» hva folk er ute etter og hvor de vil: Åremål, Kristiansand, Norge, Kragerø, Hvaler, langtidsleie, Lofoten, Tjøme, Oslo og Grimstad troner øverst.

Aller viktigst i ferien er det å være sammen med familie og venner, og i alle undersøkelsene er samvær med og besøk hos kjente en viktig faktor.

Halvparten vil til fjells

Blant dem som kun skal feriere i Norge, svarer en av tre at de har planlagt tur til fjells. Den norske turistforeningen (DNT) har fått sin egen undersøkelse utført av TNS Gallup der enda flere, 46 prosent, sier de kan tenke seg å gå fjelltur i sommer. Norsk natur, spesielt fjord og fjell, tiltrekker seg også reisende fra utlandet, ikke minst fordi en svak kronekurs de siste årene har styrket konkurranseposisjonen til norsk reiseliv. I fjor økte utenlandske ankomster til Norge med 12 prosent. Fra januar til april i år rapporterer SSB om en økning i hotellovernattinger på om lag 10 prosent fra utenlandske gjester.

I denne byen er ølet billigst 

Velger billigere

I DNBs undersøkelse fra i vår var det 16 prosent, over dobbelt så mange som i 2015, som svarte at det var svært viktig med lave priser på reisemålet. Også Finn.no og Virkes tall viser at planene tilpasses, med større interesse for reisemål der man får mest for den norske krona: Spania, Kroatia og Hellas er mest populært, mens for eksempel USA taper terreng. Men til utlandet skal vi:

– Fjorårets sesong, som var preget av dårlig norsk sommervær, førte til at flere nordmenn enn vanlig trakk sørover mot Middelhavet for å oppleve strandliv og et stabilt varmt klima, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.