– Det er sannsynlig at prøvetaking med kombinert svelg-neseprøve til antigen-hurtigtester vil fange opp noen flere smittede personer enn prøve fra nese alene. Dette gjelder særlig de første dagene man har symptomer, skriver FHI i en pressemelding, ifølge Nettavisen:

Og de fortsetter:

– Spesielt voksne personer med symptomer kan derfor ta prøve både fra svelg og nese når de gjør selvtester, sier lege Joakim Øverbø i Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Nå trenger du ikke PCR-test for å bekrefte smitte, men registrer deg hvis du tester positivt

Halsen først

Han beskriver fremgangsmåten på følgende måte:

– Prøven tas først fra svelget/halsen, og deretter fra nesen slik at sannsynligheten for å fange opp smitte blir høyest mulig. Du bør ikke ta prøven bare fra svelget/halsen, forteller Øverbø.

FHI opplyser videre at den vanlige neseprøven fortsatt vil fungere for mange.

– En neseprøve alene vil fortsatt fange opp de fleste smittede så personer som syns det er ubehagelig/vanskelig å ta test fra svelget/halsen kan teste seg på vanlig måte i nesen. For barn er det fortsatt anbefalt å ta testen fra nesen.

– Prøvetaking fra svelg (hals) bør gjøres om morgenen før inntak av mat og drikke, eventuelt minst 30 minutter etter inntak av mat og drikke, for å unngå at testen blir falskt positiv. Noen mat – og drikkevarer er vist å kunne påvirke testresultatet, skriver FHI.

Følge opp

Hvis testen er negativ, anbefales det likevel å følge opp med en ny test to til tre dager senere.

– Er symptomene lette trenger man ikke holde seg hjemme i tiden mellom den første og andre testen. De som er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en smittet person bør holde seg hjemme mellom den første og andre selvtesten dersom de har symptomer, sier Øverbø.

Få siste korona-nytt

Østlandets Blad gir deg siste koronanytt fra Follo, Østlandet, landet rundt og utlandet i vår korona-feed. Den oppdateres 24 timer i døgnet.