FOLLO: Før helgen kom myndighetene med beskjed om at landets skjenkesteder må stenge kranene ved midnatt. Dette har skapt en del debatt.

LES OGSÅ: Kravet om nasjonal skjenkestopp etter midnatt rammer hardt - måtte permittere tre ansatte og halvparten av omsetningen røk

Noen støtter påbudet, andre frykter at det kan føre til mer festing på steder hvor smittevernreglene ikke håndheves i samme grad som på utestedene.

– Viktig og bra

Dino Ramazani som driver Stasjonspub1 i gågata i Ski er blant dem som støtter tiltaket.

– Tiltaket er viktig og bra, vi er nødt til å stenge ned og stoppe de nye smittetallene, sa han til ØB i helgen.

LES OGSÅ: Ikke aktuelt med like omfattende tiltak i Nordre Follo som i Indre Østfold nå: – De er i en annen situasjon, selv om de er lokalisert geografisk tett på oss

Solveig Rygg Larsen på Bowlers i Ski følger også spent med på utviklingen.

– Det klart jeg frykter å bli permittert hvis alt stenger ned igjen, men ingen blir permittert av de nye tiltakene som har kommet. Vi holder oss gående så lenge vi kan, sa hun.

For No4 har ikke de nye tiltakene så mye å si for driften, ifølge daglig leder Cathrin Jakobsen Myhre. De har ikke holdt åpen på kveldstid siden før koronapandemien startet.

– Jeg synes de nye tiltakene er veldig synd for dem i bransjen som er avhengig av omsetningen på natten, alle havner under samme kam, uansett om de er flinke til å følge smittetiltakene eller ikke, sier Myhre.

Glemmer rådene

Nå er det klart at skjenkestoppen får støtte fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi mener regjeringens vedtak er fornuftig fra et smittevernsynspunkt, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til NTB.

LES OGSÅ: 77 i karantene etter at ansatt ved Vevelstadåsen SFO og Vestråt barnehage testet positivt: – Blir en ny vurdering hvis vi ser at vi får smitte blant de som er testet

Han viser til mange meldinger om at avstandsreglene i deler av serveringsbransjen, særlig puber og nattklubber, ikke blir opprettholdt.

– Det ser ut til at publikum glemmer rådene, og «forglemmelsen» blir gjerne verre utover kvelden. Vi fryktet at situasjonen kunne forverres når det blir kaldere i været og mer av utelivet foregår innendørs, begrunner han.

Ikke lett å måle

Noen oversikt over hvor mange som er blitt koronasmittet på utesteder, finnes imidlertid ikke.

– Det er ikke lett å måle. Men vi vet at mange smittede fra de siste ukene har vært på skjenkesteder, for eksempel i Indre Østfold og Oslo, sier Aavitsland, som minner om at mange nordmenn trolig ble smittet på utesteder i Østerrike i vinterferien.

Hvilken effekt tiltaket vil ha, er også vanskelig å si, medgir han.

– Poenget er å ha mange tiltak som hver reduserer risikoen litt slik at vi holder epidemien under kontroll.

Som følge av skjenkestoppen ble det i helgen meldt om en rekke hjemmefester og større ansamlinger av feststemte utendørs.

– Smittevernmessig er det bedre at folk samles utendørs enn innendørs, og at ti personer samles på nachspiel enn hundre på puben, sier Aavitsland.