SKI: En ny filmopplevelse fra filmkunstneren Bent Hamer er premièreklar. Denne gangen har han basert filmmanus på Levi Henriksens novellesamling «Bare mjuke pakker under treet». Historier fra distrikts-Norge, der både Henriksen og Hamer tilsynelatende trives best.
Historiene er mange, og alle har med jul å gjøre. Mange har også med hverandre å gjøre.
Vi møter det høygravide flyktningparet fra Kosovo, som har søkt tilflukt i en hytte i skogen. Legen som er så travel at han ikke har tid til å lage barn med sin kone. Den nyskilte mannen som kler seg ut som julenisse for på treffe barna på julaften. Rusmisbrukeren på vei hjem til gamle foreldre i Skogli. Hans gamle, syke foreldre som venter på sin fortapte sønn. Barna som ikke feirer jul, men ser Betlehemsstjernen i stjernekikkert. Elskerinnen som taper i kampen mot kona, men ikke er tapt bak en vogn.

Forunderlig

En ny Bent Hamer-film er noe en går til med spent, nysgjerrig forventning. Han har tidligere gitt oss filmer som «Eggs», «Salmer fra kjøkkenet» og «O"Horten». Det er lite A4 over Hamers filmfortellinger.
Heller ikke denne gangen blir vi skuffet. Det er like forunderlig som før. Rart og hverdagslig, trist og komisk, vakkert og stygt.
Hamer leverer her et flettverk av historier, med et manus basert på Levi Henriksens noveller og karakterer. Elegant går Hamer fra den ene historien til den andre og tilbake igjen, han pirrer nysgjerrigheten, lar oss lure og gir oss til slutt svar.

Nydelig foto

Fortellerstilen er dempet og lun, med unntak av den rystende åpningssekvensen. Prisbelønte John Christian Rosenlunds fotografering passer Hamers historier perfekt. Det er visuelt vakkert, balansert og nostalgisk.
I rollene har Hamer med seg et kremlag mer eller mindre kjente skuespillere. Alle leverer og vel så det.