Gå til sidens hovedinnhold

Norske stjerner klare for filmfestival i Ås

Artikkelen er over 3 år gammel

Når Ås kinoteater inviterer til festivalen Fremtidsfilm til helgen, kan kinoen lokke med celebert besøk på Hva vil folk si og Thelma, to av årets mest kritikerroste norske filmer.

ÅS: For andre år på rad arrangeres Fremtidsfilm i Ås, en filmfestival som kretser rundt forskjellige perspektiver på fremtiden, og lokker med alt fra klimadokumentaren En ubehagelig oppfølger og apokalypsefilmen Geostorm til gratisvisning av Brannmann Sam – besøk fra verdensrommet.

Under festivalen 20. til 22. oktober kommer to hedersgjester. Den anerkjente filmregissøren Iram Haq besøker Ås for å presentere sitt kritikerroste drama Hva vil folk si, og skuespilleren Eili Harboe kommer for å presentere Joachim Triers overnaturlige thriller Thelma – årets norske Oscar-kandidat.

Ås kommunes kinoansvarlig Martin Øsmundset er synlig opprømt over besøket:

– Ikke bare er dette årets ypperste norske filmer, men vi får altså besøk av en av landets fremste regissører og en av våre største skuespillertalenter på en og samme helg, så dette er bare helt enormt for kinoen og vårt publikum!

– En sjelden begavelse

Hva vil folk si handler om en norsk-pakistansk jente som blir sendt til Pakistan av foreldrene fordi hun er blitt for norsk, ifølge foreldrene, og hun må lære å tilpasse seg foreldrenes kultur.

Iram Haq hadde en lignende erfaring som tenåring, og denne har inspirert Hva vil folk si, en film som behandler temaer som ære, skam og det å slites mellom to kulturer.

– Iram er en sjelden begavelse i norsk film, og det er en stor ære for oss at hun finner tid i sin travle timeplan til å besøke vårt fantastiske publikum her i Ås, sier Øsmundset.

– Hun har lagd et innsiktsfullt drama om sosial kontroll som er like intenst som det er rørende og tankevekkende, og jeg føler meg trygg på at et film- og samfunnsengasjert publikum i Ås vil møte opp for å høre Iram snakke om filmen sin.

– Årets norske filmrolle

Thelma handler om en ung kvinne som flytter fra sin religiøse familie på Vestlandet for å studere på Blindern i Oslo. Her blir hun trukket mot medstudenten Anja, og overveldet av følelser hun ikke tør anerkjenne – samtidig som hun får uforklarlige anfall. Skremmende og overnaturlige krefter presser seg frem, og en dag forsvinner Anja sporløst.

Martin Øsmundset gleder seg til å ønske Thelma-hovedrolleinnehaver Eili Harboe velkommen til Ås kinoteater:

– Jeg ble først oppmerksom på Harboe i ungdomsfilmen Kyss meg for faen i helvete, og senere har hun jo hatt store roller i filmer som Bølgen og Askeladden, men rollen hennes i Thelma er i en klasse for seg. Det er årets norske filmrolle, og jeg får helt gåsehud av at hun kommer til Ås kinoteater for å snakke om den!

Noe for alle

Under Fremtidsfilm blir det også førpremiere på Karsten og Petra lager teater, og i samarbeid med Ås filmklubb blir det visning av både Ridley Scotts gamle Blade Runner fra 1982 og den nye Blade Runner 2049, som har fått strålende kritikker. Spennet i festivalens filmer er med andre ord stort.

– Målet er at det skal være noe for alle på denne festivalen, forteller Øsmundset.

- Besøket på festivalen i fjor var heller labert. Hva gjør du annerledes i år?

– Hehe, jeg lærte mye i fjor! For det første har jeg lagt festivalen en måned senere så jeg ikke skal bli rammet av en nydelig sommerhelg en gang til, for det andre er det en mye bredere anlagt festival i år, og for det tredje har jeg lagt mer vekt på samarbeid med lokale lag og foreninger – Grønne studenter, Naturvernstudentene NMBU og Ås internasjonale kvinnegruppe er blant de mange som hjelper meg med å spre ordet om festivalen, sier han.

Programmet for Fremtidsfilm i Ås

Fredag 20. oktober:

18.30 En ubehagelig oppfølger (9 år)

Et tiår etter En ubehagelig sannhet er Al Gore tilbake med en ny,

øyeåpnende dokumentar om klimaendringer. Forfatter John Slade innleder!

21.00 Thelma (15 år) – skuespiller Eili Harboe introduserer!

Romantisk overnaturlig thriller fra Joachim Trier. NB! Plassbilletter.

Lørdag 21. oktober:

15.00 GRATIS barnekino: Brannmann Sam – Besøk fra verdensrommet (tillatt for alle)

En UFO kommer til Pontypandy!

17.30 Ås filmklubb viser: Blade Runner (1982 – 15 år)

Ridley Scotts originale mesterverk med Harrison Ford!

20.00 Blade Runner 2049 (2D, 15 år)

Harrison Ford og Ryan Gosling i oppfølgeren til klassikeren Blade Runner!

Søndag 22. oktober:

14.00 Karsten og Petra lager teater (førpremiere!)

Karsten og Petra setter opp teater til inntekt for et barnehjem i India.

17.00 Hva vil folk si (12 år) – regissør Iram Haq introduserer!

Den ENORMT begavede regissøren Iram Haq kommer til Ås kinoteater for å

introdusere en av årets beste norske filmer! NB! Plassbilletter.

20.00 Geostorm (2D, 12 år)

Et nettverk av satelitter kontrollerer klodens klima – men noe går galt.

 

Kommentarer til denne saken