Fire tilfeller av kikhoste på Frogn-skole

Det er bekreftet fire tilfeller av kikhoste ved samme skole i Frogn. Kommuneoverlegen kaller det ikke et utbrudd, men slår et slag for vaksinasjon.

DEL

FROGN: – Hvert år er det noen tilfeller av kikhoste, også i Frogn. Det er bekreftet fire tilfeller nå i september der alle de fire så vidt vi vet er elever ved samme skole. Dette er ikke definert som et utbrudd, men det er flere tilfeller enn vi normalt ser på en måned. Det gjør at vi nå naturligvis har litt ekstra fokus på kikhoste og vaksinering, sier Merete Nordaas Hvistendahl, kommuneoverlege i Frogn til Amta. 

Helsesykepleier på skolen har sendt ut informasjon til elever og foresatte ved den aktuelle skolen og smittevernansvarlige følger med på utviklingen.

Økning de siste årene

Det har tilsynelatende vært en økning av antall tilfeller med kikhoste de senere årene. De fleste tilfellene blir meldt hos eldre barn, voksne og eldre.

Fra smitte til utbrudd går det oftest sju til ti dager og følges av forkjølelse på en ukes tid. Det er i denne perioden man er mest smittsom. I typiske tilfeller inntrer hosteanfall med kiking som kan vare så lenge som to til tre måneder.

– Det ser ut til at antibiotika har en viss effekt, selv et stykke ut i forløpet av sykdommen, men sykdommen går over av seg selv, så behandling med antibiotika er strengt tatt ikke nødvendig. For de aller fleste er kikhoste plagsomt, men ikke farlig, kan kommuneoverlegen informere om.

Noen er mer utsatt

Kikhoste kan være farlig for små barn som uvaksinerte eller delvis vaksinerte barn under to år. Også for uvaksinerte personer uansett alder med alvorlig astma, medfødt hjertefeil eller nedsatt immunforsvar kan kikhoste være farlig.

– Vi vaksinerer mot kikhoste først og fremst for å beskytte de helt små barna. Vaksinering er et effektivt tiltak og sikrer i stor grad de minste barna mot sykdommen. Det er en viss beskyttelse allerede etter første dosen med vaksine, sier Hvistendahl.

Det er beregnet at vaksineindusert beskyttelse mot kikhoste varer i fire til 12 år.

– De som har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet er beskyttet. Det gis en booster, påfyll av vaksinene både på barneskolen og ungdomsskolen. Kikhostevaksinen inngår i en kombinasjonsvaksine der man også får frisket opp immuniteten mot difteri, ekte krupp, stivkrampe og polio, sier hun.

Tidligere vaksinerte ungdom og voksne får ofte mildt forløp hvis de rammes av kikhoste. Verken vaksinen eller gjennomgått kikhosteinfeksjon gir livsvarig immunitet.

Ut fra dette, kan følgende informasjon og råd gis:

• Vi må regne med at det alltid vil finnes et visst antall barn og voksne som skiller ut smittestoffet. Man er som regel mest smittefarlig før man får diagnostisert kikhoste. Det vil derfor ikke ha noen effekt å forsøke å isolere personer som har fått påvist kikhoste. De kan gå på skole, barnehage og jobb som vanlig dersom de er i form til det.

• Det er av meget stor betydning at alle foreldre får vaksinert sine barn mot kikhoste så tidlig som mulig. Foreldre og helsestasjoner må samarbeide om å følge vaksinasjonsprogrammet, og spesielt unngå utsettelser av kikhostevaksineringen.

• Dersom det påvises kikhoste hos nærkontakter (foreldre, søsken) til uvaksinerte spedbarn, bør lege kontaktes.

• Fastlegen vil vurdere behovet for antibiotikabehandling hos hvert enkelt tilfelle med påvist sykdom, i forhold til hvor lenge sykdommen har vart og i forhold til hvor plagsom sykdommen er for den enkelte.

• Ungdom og voksne som er i nær relasjon med en som har fått påvist kikhoste og ikke har tatt vaksine siste ti år, bør vurdere ny dose. Ta eventuelt kontakt med fastlege eller vaksinasjonskontor.

Artikkeltags