Dina og Ina fikk skolen med på å feire friheten til å elske den du vil

Initiativ: Dina Gjølberg Lien og Ina Emelin Rustad Sandanger synes det er viktig å støtte de som sliter med å "komme ut av skapet"

Initiativ: Dina Gjølberg Lien og Ina Emelin Rustad Sandanger synes det er viktig å støtte de som sliter med å "komme ut av skapet" Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En hatefull ytring gjorde at Dina og Ina tok initiativet til å markere den internasjonale homodagen på Flåtestad skole.

DEL

OPPEGÅRD: Victoria Øverby Steinland fra Skeiv ungdom er imponert over 9.-klassingenes initiativ.

– Helt fantastisk. Jeg tror det er kjempepositivt for hele miljøet på skolen. Det skaper en trygghet i skolehverdagen til den enkelte.

Steinland mener det jentene gjør er unikt.

– Som regel er det lærene som tar initiativ. At det er to elever som tar grep, er ikke daglig dags for oss i Skeiv ungdom.

Viktig med åpenhet

Dina Gjølberg Lien og Ina Emelin Rustad Sandanger synes det er viktig å vise at det er normalt å ha en annen legning enn den man selv har.

– Det er ikke så mange som snakker om homofili på skolen, så vi tenkte at en dag som dette ville kunne normalisere det å ha en annen legning.

Jentene har fått hjelp fra et 30-talls medelever for å komme i mål med dagen. Da ØB ankommer skolen er det hektisk aktivitet i aulaen. Flotte tegninger og bokstaver, i alle regnbuens farger, er i ferd med å pynte opp nakne vegger.

Bokstavene LGBTQ pryder gangbroen over aulaen. Bokstavene står for Lesbiske, homofile, bifile, transseksuelle, Q- en, som ikke alltid er med i forkortelsen, står for Queer (de som ikke vet hva de er)

– Jeg kjenner en som er bifil og han sliter mye med det. Det er utrolig mange som ikke tør å «komme ut skapet», mener Sandanger.

Stort oppmøte

Homodagen er egentlig 17. mai, men elevene synes denne dagen forsvinner i nasjonaldagen og markerer den mandag 15. istedenfor. På programmet står foredrag ved Skeiv ungdom, infostand, ansiktsmaling og quiz. Premien for fullført quizen står på rekke og rad; muffins i alle regnbuens farger.

– Vi gjør dette for å hjelpe de som sliter med legningen sin, samtidig som vi feirer alle som allerede har kommet ut i frihet.

Siden det er eksamenstid på skolen er det frivillig oppmøte.

Over halvparten av elevene på skolen har meldt seg på til foredraget. Noe Steinland synes er fantastisk.

– Vanligvis holder jeg foredrag i klasserom, så at jentene har klart fylle skolens storstue, er imponerende, smiler Steinland.

Hun jobber i Restart gruppen. Det er Skeiv Ungdoms satsing for en trygg og inkluderende skole der alle kan være og uttrykke seg selv som man vil. 

– Dette gjør vi gjennom å utfordre elevenes syn på kjønn og seksualitet, for å åpne opp for mangfoldet som finnes blant oss. Vi bruker forelesning, interaktive øvelser og diskusjoner tilpasset elevenes kunnskaps- og interessenivå.

Elevene fikk blant annet høre hva det «å komme ut av skapet» betyr og at det er forventninger og normer som må endres – ikke personer.

Undervisningsinspektør Trond Ketil Geving synes det er utrolig flott å se ungdommen engasjere seg.

– De siste årene har vi fått et inntrykk av at ungdommen ikke engasjerer seg like mye som tidligere, men i dag motbeviser jentene antagelsen. Vi heier på dem, smiler Geving.

Artikkeltags