Gå til sidens hovedinnhold

FHI: Taigaflåtten vil ikke spre dødelig sykdom i Norge

Artikkelen er over 4 år gammel

Taigaflåtten beveger seg mot Norge, men vil ifølge Folkehelseinstituttet ikke føre med seg den dødelige versjonen av TBE-viruset.

Tidligere i sommer ble det bekreftet at taigaflåtten, som tidligere kun har vært funnet i England, hadde beveget seg over svenskegrensa til Bottenvika.

Taigaflåtten har ikke tidligere blitt oppdaget så nærme Norge. 

– Når det gjelder Taigaflåtten, finnes den ikke i Norge ennå. I seg selv er den ikke mer dødelig enn andre flått, og virussykdommen den fører med seg, skogflåttencefalitt, finnes i en rekke ulike varianter, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Les også: Har fått livet ødelagt av Borreliose - håper på kur snart

Les også: Får du dette viruset i kroppen er det allerede forsent

Forskjellige typer flått sprer forskjellige varianter av viruset tick-borne encephalitis-virus (TBE-virus). I Norge bærer flåtten vi har på den minst farlige versjonen av viruset, den vestlige typen.

Feber, hodepine og muskelsmerter

Taigaflåtten som bærer den orientalske encefalitten forekommer hovedsaklig i barskogområder fra Baltikum og nordlige områder av Russland til de nordlige øyene av Japan. 

– Jo lenger øst og mot Asia, jo mer alvorlig blir den. Hvis den kommer til Norge, vil den ikke spre med seg den østlige typen av viruset, som er den farligste, fortsetter Ottesen.

Skogflåttencefalitt kan gi feber, hodepine og muskelsmerter av inntil én ukes varighet.

Etter et feberfritt intervall på rundt en uke vil omkring 30 prosent av de syke få symptomer på hjernebetennelse, søvnløshet, forvirring, muligens oppkast, nakkestivhet, muskelsmerter og pareser. 

Orientalsk encefalitt gir ifølge FHI ofte de samme symptomene, men oftere med alvorligere sykdomsbilde og høyere dødelighet.

Kommentarer til denne saken