Totalt ble 402.696 personer registrert smittet nå i januar, viser tall P4-nyhetene har hentet fra Meldesystemet for smittsomme sykdommer hos Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er flere enn i hele 2020 og 2021 til sammen. Da ble henholdsvis omkring 50.000 og 350.000 koronatilfeller registrert over hele landet.

– Vi er jo inne i en voldsom smittebølge. Vi har anslått at 3 til 4 millioner mennesker i Norge vil bli smittet før denne bølgen er over, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.

Selv om antall smittede øker kraftig, er det stadig færre av de smittede som blir alvorlig syke. I uke 4 førte 0,12 prosent av registrerte smittetilfeller til sykehusinnleggelser, viser ukerapporten fra FHI.

– Omikronvarianten gir langt mindre risiko for alvorlig forløp. Det gjør at vi kan lette på tiltak samtidig som det er mye smitte, sier Vold.

Videre sier Vold at de høye januar-tallene er overraskende, men at FHI forventer at smitteøkningen kommer til å fortsette.

– Så har vi gjort endringer i testsystemet som gjør at tallene ikke er direkte sammenlignbare med de tallene vi har fra før. Det viktig å ha med seg at testregimet har endret seg. Til å begynne med testet vi svært lite sammenlignet med det vi gjør nå. Hadde vi testet like mye i starten av pandemien hadde vi nok fått høyere smittetall da, forklarer Vold.