Har du et førerkort som på bildet over? Da bør du lese denne artikkelen, for de store, gamle, platlaminerte førerkortene må nå fornyes.

- Vi er bekymret for at så mange fortsatt ikke har fornyet førerkortet. Nå haster det for de som vil fortsette å kjøre etter nyttår, sier avdelingsdirektør Lill Tove Amundsen i Statens vegvesen i en pressemelding.

I Nordre Follo er det 400 bilførere som har et førerkort som må fornyes, og i Ås er det 95 personer. 172 personer på Nesodden må fornye førerkortet sitt, mens i Frogn er det 94 personer dette gjelder. I Vestby er det 111 personer, og i Enebakk er det 52, ifølge en statistikk fra vegvesenet.

Kan ikke kjøre etter nyttår

Men hva slags konsekvenser kan dette få? Og hvordan påvirker det deg? Jo, fra 1. januar 2023 er ikke førerkort som er større enn bankkort lenger gyldig. Det betyr at du ikke har lov til å kjøre. Hvis du vil fortsette å kjøre må du fornye førerkortet innen utgangen av 2022. Du får førerretten tilbake når du eventuelt fornyer førerkortet på et senere tidspunkt.

Det kan også bli dyrt for deg, for blir du ferska med et ugyldig førerkort, risikerer du 5.000 kroner i gebyr. Du blir også anmeldt hvis du blir stoppet i kontroll fra april, og blir du stoppet gjentatte ganger i løpet av de tre første månedene, kan du risikere anmeldelse.

Dette må du gjøre

Du må bestille deg en time på din lokale trafikkstasjon, for eksempel i Drøbak. Du må også ta et nytt bilde til det nye førerkortet, og det er viktig at du husker legitimasjon.