SKI: Før Karlsrud gård åpnet for publikum søndag, var de siste forberedelsene i full gang. Avløser Brage Wagelie Semner (18) fra Ås feide gårdsplassen før gjestene kom, mens søsknene Thea (26) og Helge (29) og andre ansatte på gården fikk fyr i bålpanna og hamburgere med kjøtt fra egen produksjon på grillen.

– Det er så mange som går på tur forbi her, så det er koselig at folk kan stikke innom og se hvordan vi har det er, sier Thea med et smil.


I det åpne fjøset står rundt 200 dyr av rasen Simmertaler fra Sveits.

– Gemyttet er veldig bra på dem, og de er veldig rolige. Og så er det en tung rase som gir mye kjøtt, forklarer Helge mens kalvene får litt ekstra kos før innrykket.


Et vindu til landbruk og skogbruk

Faren Ole Kristen Karlsrud (61) er født og oppvokst på Karlsrud gård, og kan fortelle at det er første gang de inviterer til åpen gård på storgården i Ski. Det blir garantert ikke siste.

– Vi tenker å kombinere åpen gård med kjøttsalg, og etter hvert merke stier som folk kan bruke. Vi er også opptatt av historie og har et godt samarbeid med Ski historielag. Noe av hovedpoenget er å synliggjøre norsk landbruk og skogbruk til befolkningen. Vi ønsker å være et sted folk kan komme til for å få en større forståelse av skogbruk og jordbruk, og kombinere det med et lokalt kjøttsalg, forteller dagens eier av Karlsrud gård.

Folkevandring til åpen gård

Karlsrud gård ligger innerst inne i Eikjolveien, idyllisk til ved Lille Karlsrudtjern. Fire år gamle Mathia fra Tårnåsen, som var på besøk sammen med May Iren Jakobsen og firbeinte Bono (12), en australsk kelpie, var de første som dukket opp på åpen gård.

Så strømmet det på med folk. Mange har nok gått på tur forbi den velholdte gården og vært nysgjerrige på hvordan det ser ut på innsiden.

– Så gøy! erklærer Thea Karlsrud når hun kommer tilbake fra hovedgården og ser hvor mange som har tatt turen denne søndagen.