Gå til sidens hovedinnhold

Brannvesenet advarer mot vårisen

Artikkelen er over 4 år gammel

Follo brannvesen har vært ute på tynn is og øvd på overflateredning. Nå advarer de mot usikker is.

SKI: Tirsdag meldte politiet at brannvesenet måtte rykke ut til Tussetjern ved Langhus etter en melding om tre personer på isen med åpne råker.

Allerede forrige uke var brannfolk fra Follo og Oslo samlet i nordenden av Gjersjøen for å trene på overflateredning. En trening som kom godt med da brannvesenets personell måtte ut på Tussetjern.

– Politiet kunne heldigvis raskt melde at ungdommen var kommet trygt på land, men isen på stedet er vurdert som svært utrygg og all bevegelse på islagte vann i disse dager er stor risikosport, advarer Follopolitiet.

– Vårisen kan være kjempeskummel. Nå er det ekstra viktig å måle tykkelsen. Vær samtidig klar over at tykkelsen varierer mye på denne tiden av året, sier branninspektør og informasjonsrådgiver Daniel Solli i Follo Brannvesen IKS.

– Vi har hatt flere utrykninger den siste tiden til folk som har vært uforsiktige og etter vår mening vært i stor fare når de har beveget seg mellom råker og nærheten av åpent vann, sier Solli.

Varsom.no (NVE) anbefaler minst 10 cm stålis før man går på isen. Med sikkerhetsutstyr, trening på redning, og flere ifølge, kan man strekke grensen nedover mot 5 cm, men da øker sannsynligheten for å gå gjennom betydelig.

Blir raskt kald

Branninspektøren mener ispigger er et must når man går utpå isen.

– Du skal ikke ligge mange minutter i vannet før kreftene forsvinner og kulda lammer kroppen. På dårlig våris vil isen brister under deg i forsøket på å komme opp av råken, da vil ispiggene være til stor hjelp.

Follo brannvesen er godt rustet til å ta vare på beredskapen i de lange tunnelene i distriktet vårt. Den nye vanntankbilen er den råeste i hele Norge. Den får base på Korsegården. Bare monsterbrannbilene på Gardermoen har større slukkekapasitet.

SE OGSÅ:

SE OGSÅ:

Man kan bruke isbor for å sjekke tykkelsen, men en isstav (en litt tyngre utgave av en skistav) er en rimelig investering for å sjekke isen raskt og unngå at man i det hele tatt går gjennom.

– Går man flere sammen og har med kasteline (redningsline) går det som regel bra å bli dratt opp. Det kan være litt vanskelig å bruke kasteline. Det var noe av det vi øvde på under overflateøvelsen, forteller Solli.

Dårlig bæreevne

Barn må ha redningsvest, men også for voksne er dette en ekstra trygghet da man kan besvime av sjokket når man går gjennom isen, og synke.

Er du alene og uhellet skulle være ute, anbefaler varsom.no at du først bør bryte deg vei inn til sikker is. Det går nemlig veldig mye energi på å dra seg helt opp på isen, for så å innse at den brister på nytt. Svøm oppreist i vannet og legg albuene oppå isen for å brekke dårlig is langs kanten med tyngden din. Bruk ispigger, skistaver eller kniv for å dra deg opp.

Varsom.no advarer spesielt mor vårisen. Den dårlige bæreevnen gjør at iskanten brister når man prøver å komme seg opp av vannet. En må derfor bryte seg vei helt inn til land, noe som ofte koster mer krefter enn man har. Redning er derfor svært vanskelig og farlig.

Kommentarer til denne saken