SKI: Hans-Erik Eriksen innrømmer å ha gitt en spiller tips om kamper i årene mellom 2000 og 2005 - mot betaling. Noen kampmanipulasjon eller fiksing av kamper har det imidlertid ikke vært snakk om. Follo FK-trener Hans-Erik Eriksen var inne til politiavhør i går. I ØB i dag legger han frem årsaken til at han er blitt store oppslag til del i riksmediene. Historien har ingenting med kampfikssingsskandalen som er rullet opp den siste uken å gjøre. Det handler om lovbrudd begått for 7–12 år tilbake.


– Avhøret i går handlet mest om saken som har vært i mediene den siste uken, men det dukket opp ting i avhøret som fikk meg til å snuble litt i ordene mine. Jeg merket på en måte at de jeg snakket med var mer interessert i meg enn det jeg var forberedt på. Jeg gjorde ikke det jeg burde ha gjort, jeg la ikke alle kortene på bordet med en gang. Da jeg kom hjem følte jeg at jeg ikke hadde noen annen mulighet enn å ringe politiet på kvelden. Jeg var inne til nytt avhør i dag, sier Eriksen, og fortsetter:


– Grunnen til at jeg snublet i den første forklaringen min er en annen historie. En historie som jeg har båret på i mange år. Den har vært svært tung å ha med seg, sier Eriksen.

– Jeg var ung og dum

– For flere år tilbake var jeg yngre og betydelig dummere enn jeg er nå. Jeg involverte meg i noe som den gang kanskje kunne virke som en spennende aktivitet, en rask vei til noen ekstra penger, sier Eriksen. Og kommer til sakens kjerne.

– Gjennom noen bekjente ble jeg introdusert for en gambler som likte å spille stort på sikre kamper. Han søkte om mye tips. Alt fra skadesituasjon til suspensjoner. Han var ute etter å vite om jeg kunne gjøre kampene enda sikrere. Det var aldri for min del aktuelt å engang forhøre seg med andre lags spillere, eller spillere i Follo om de kunne fikse kamper. Det ble imidlertid kommunisert til denne gambleren at så var gjort. Det var en blank løgn, det var aldri noen spillere som var med på dette, sier Eriksen.


– Så du ga beskjed om at spillere var kjøpt?


– Ja, men realiteten var imidlertid at ingen spillere ble spurt. Gevinsten tilfalt en ung, dum Eriksen. Disse spillerne, som jeg sa var fikset, skulle jo få penger for å være med, men det var som jeg sier ingen fotballspillere med på dette. Jeg ønsker ikke å skåne noen, minst av alt meg selv. Politiet har fått kjennskap til de aktuelle kampene, men jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan nevne lagene offentlig. Gjør jeg det skaper jeg ytterligere urett ved å sette en rekke fotballspillere på disse lagene i en ufortjent vanskelig situasjon, sier Eriksen.

– Hvor mye tilfalt deg, og hvor mange kamper dreide dette seg om?

– Rundt 10000–20000 kroner pr. kamp, men det handlet aldri om penger. Det var nok mer spenningen rundt det å ta risiko. Jeg svindlet en gambler, en som ville fikse kamper, og beriket meg selv. Det skammer jeg meg over, og det er tungt å innrømme at jeg har gjort en så grov vurderingssvikt. Totalt sett gjaldt det rundt fem kamper i perioden 2000-2005, men jeg har gjort alt jeg kan for å fortrenge dette. Dette har vært som en mørk sky som har fulgt meg, sier Eriksen.


I denne perioden var han blant annet spiller i Follo FK, og trener for Nesodden.

Gikk galt til slutt

– Men hvordan kunne du anbefale kamper så sikkert til noen når du ikke hadde “kjøpt” noen spillere på noe lag?


– Jeg plukket ut sikre kamper. Det var aldri snakk om noen resultatmanipulasjon eller kampfiksing som er oppe i dagen nå. Jeg plukket ut kamper som jeg var ganske sikker på ville gå inn, forteller Follo FK-treneren.

Dette gikk bra helt frem til en kamp i 2005. Dagens Follo-trener var da trener i Nesodden. Eriksen vil ikke ut med hvilken motstander som var involvert. Follo FK var imidlertid i aksjon da det gikk galt i 2005. Meningen var at Follo skulle tape. Det gjorde de ikke. Spillerne på Follo var da uvitende om at de skulle være “kjøpt”. Noe de heller ikke var.

– Hva skjedde da. Når du liksom ikke greide å “fikse” kampen for han som hadde spilt på kampen og trodde den var sikker?


– Da var det ganske ubehagelig for jeg var uvitende om hvilken reaksjon jeg skulle få på det. Jeg var ung og dum. Det ble i alle fall ikke snakk om den type lurerier mer, sier Eriksen, som igjen understreker:


– Det var aldri noensinne noen Follo-spiller eller spillere på andre lag som ble kjøpt. Jeg bløffet.


– Var det flere med på dette?


– Jeg antar denne gambleren hadde flere som sto for tips, men det må politiet eventuelt få etterforske, sier Eriksen.
 

Ut av verden 

– Jeg har prøvd å legge dette bak meg, men i disse tider har det vært umulig å holde på det lenger. Jeg skal forsøke en gang for alle å legge dette bak meg, og det føles nesten befriende å ha fått det ut, sier Eriksen, som har hatt en svært tung tid.

– Dette har vært en enormt stor belastning for meg, og en vanskelig situasjon. Jeg har en spillergruppe jeg er ekstremt glad i, og mange kollegaer som jeg har skuffet på det groveste. Det føles tungt å ha sådd tvil til en de skal ha tillit til, sier Follo-treneren.

Han møter spillere og klubb i kveld.

- I kveld skal jeg møte alle i klubben og forklare meg, og be om unnskyldning. Det blir blytungt å se folk jeg er så glad i og forklare hva jeg har gjort, men det er en del av min prosess. Det jeg gjør er det eneste riktige, konsekvensene får bli som de blir.

Han presiserer at det som skjedde var et sololøp.

– Det er jeg som enkeltperson som ha gjort dette, det er ikke snakk om noen kultur for umoral i klubben. Dette er min egen dumskap, som går langt tilbake i tid, og det er ikke slik jeg kjenner det Follo FK vi har i dag, og de verdiene klubben står for.

– Er det en gamblerkultur i Follo FK?

– Jeg har ingen som helst oppfattelse av at det er en gamblerkultur i Follo FK, avslutter Eriksen.

Hans-Erik Eriksen kommer ikke til å lede Follo FK i mandagens hjemmekamp mot Tromsø 2. Det vil assistent-trener Michael Frank gjøre.