– Håper jeg er ferdig med saken nå

VITNET: Hans-Erik Eriksen var i vitneboksen i Oslo tingrett i forbindelse med kampfiksingssaken onsdag formiddag. ARKIVFOTO.

VITNET: Hans-Erik Eriksen var i vitneboksen i Oslo tingrett i forbindelse med kampfiksingssaken onsdag formiddag. ARKIVFOTO.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Hans-Erik Eriksen vitnet i kampfiksingssaken:OSLO: – Ja, jeg håper jeg er ferdig med denne saken nå, sa Follo-trener Hans-Erik Eriksen på direkte spørsmål fra ØB, bare minutter etter at han onsdag var i vitneboksen i Oslo Tinghus i forbindelse med den mye omtalte kampfiksingssaken.

– Dette er en viktig sak for fotballen, derfor sitter jeg der – for å hjelpe til slik at saken får et mest mulig riktig utfall.

Han hadde ikke lyst til å si så mye mer enn det han nettopp hadde svart aktor og forsvarere i rettssalen, men slår fast at saken som nå føres for åpne dører i tinghuset er en prinsipielt viktig sak: Var kampen «fikset» da Østsiden i 2012 slo Follo 4-3 etter å ha ligget under 3-0 til vel en time av kampen var spilt?

Både denne kampen og kampen mellom Asker og Frigg, der sistnevnte vant 7-1, har resultert i tiltale mot noen av de involverte spillerne på grunn av mistanke om at de kan ha hatt økonomiske interesser av ikke å yte sitt beste i de nevnte kampene.

Gaute Larsen, som var Asker-trener på dette tidspunkt, var i vitneboksen før Eriksen. I løpet av en og en halv time gjorde han sitt beste for å karakterisere både spillere, sesongen og kampen det var snakk om. Uten at det kom frem så mye nytt.

– Opplevdes som ubehagelig

Det gjorde det vel heller ikke da Eriksen satt i vitneboksen omtrent like lenge, og blant annet ble bedt om å karakterisere hvordan de daværende Follo-spillerne Saif Haydar, Pape Formose Mendy og Drin Shala var både på og utenfor banen.

Eriksen fortalte også hvordan han først fikk høre om mistankene da en venn ringte mens treneren var på ferie, og tipset om saken. Senere skal også Pål Eilertsen ha fått en anonym telefon om saken.

– Dette var en indikasjon som rokket ved våre innerste verdier. Det opplevdes som ubehagelig, sa Eriksen i retten.

Endret forklaring

Telefonen gikk ut på at keeper skulle være involvert, samt «en utlending i det bakre ledd». Disse måtte nesten være Shala og Haydar. Senere ble også Mendy dratt inn i saken. Deretter kom man etter hvert også inn på hvorvidt Mendy nærmest hadde «gått i dekning» etter at påstandene om kampfiksing ble kjent, uten at man kom til bunns i hvor han eventuelt hadde vært. Drin Shala skal ha uteblitt på en trening like før 4-3-kampen, der han hadde kommet med litt ulike begrunnelser – fra eksamen til festing.

– En spesiell kamp

Follo-treneren var imidlertid klar på at han mente spillergruppen hadde prestert bra i kampene før de møtte Østsiden, samt at de hadde stilt et godt lag i den nevnte kampen. Han mente derfor de skulle ligge godt an til å vinne nok en kamp.

I retten kom det frem at Eriksen i politiavhør hadde sagt at han syntes de tre tiltalte Follo-spillerne, Mendy, Haydar og Shala, i garderoben etter kampen ikke virket like skuffet som de øvrige spillerne.

Men samtidig fikk forsvarerne frem at banen var veldig våt, noe som kanskje ikke var til fordel for Follo, samt at Østsiden var sterke på dødball, noe de viste ved å score to mål på faste situasjoner.

– Det var en spesiell kamp, men selv om vi ledet 2-0 ved pause sa jeg til spillerne at ingenting var avgjort. Jeg satt med en følelse av at vi måtte ha mer for å vinne kampen, det var så mange situasjoner, sa Hans-Erik Eriksen.

Aktor kom også inn på det Eriksen omtalte som «min historie», som gikk på at han i en periode for over ti år siden forsøkte å lure en gambler. Her ga han inntrykk av at han «hadde kontroll» på en kamp, noe som gjorde at han fikk noen kroner – og dårlig samvittighet lenge etterpå.

– Dette skjedde i tidsrommet 2000 til 2005. Det involverer ikke noen av de aktørene som er tiltalt i denne saken, bekreftet Eriksen.

Det ble da etter hvert ettertrykkelig slått fast at denne saken ikke har noen ting med saken som for tiden føres for retten å gjøre.

– Forberedt oss slik vi skal

Hans-Erik Eriksen kom hjem fra treningsleir med Follo på La Manga så sent som dagen før han skulle i vitneboksen, og har derfor hatt årets sesong minst like mye som 2012-sesongen i tankene i det siste.

– Hvordan har denne saken påvirket deg og prestasjonsgruppen, har dere fått gjort det dere skulle?

– Ja, vi har fått trent og forberedt oss slik vi skal. Vi trener for å kunne gjøre noe med det vi kan gjøre noe med, sier Follo-treneren.

PS! Onsdagen startet med en redegjørelse fra dommer Anniken Nygaard Ottesen som slo fast at det såkalte lydbåndbeviset der en samtale ble tatt opp, kan føres for retten. Det var forsvarer Morten Furuholmen som dagen før hadde begjært at dette lydbåndet ikke kunne føres som bevis.

Artikkeltags