Frode Scheie klar for Follo HK

Frode Scheie er klar som ny Follo HK-trener. Sportslig leder Sixten Kjernlie fikk sitt førstevalg.

Frode Scheie er klar som ny Follo HK-trener. Sportslig leder Sixten Kjernlie fikk sitt førstevalg. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

LANGHUS: Frode Scheie er ansatt som ny trener i Follo HK. Drøbak-mannen Scheie trente i fjor nedrykksdømte BSK/NIF til en meget imponerende tredjeplass og bronse i Postenligaen. Nå er han på plass i Follotrykk arena for å ta Follo HK det siste steget. Steget til toppen. Hovedpersonen selv er glad for å være på plass. Glad for å «komme hjem» som han selv ordlegger det.

–  Det å få lov til å få stå her som Follo HK-trener er jo på mange måter en ære, en liten drøm. For meg som Drøbaksgutt har Ski og Follo alltid vært storebror i håndballsammenheng, sier Frode Scheie.

Sportslig leder i Follo HK, Sixten Kjernlie, kunne endelig puste lettet ut etter å ha sikret seg klubbens førstevalg.

– Vi har jobbet hardt for dette, både Frode, Follo og hele gjengen. Dette har vi virkelig ønsket fra dag èn og nå er vi i mål. Han har vært vårt førstevalg helt siden BSK henvendte seg til oss og luftet tanken om et samarbeid, sier Kjernlie.

LES MER om Follo HK her

Scheie ser på Follo HK som en klubb som er på vei opp, som på nytt har satt Follo-håndballen på kartet etter storhetstid med både Fredensborg/Ski og Kolbotn.

–  Nå handler det om å ta dette enda et steg videre, og det er jeg stolt over å få muligheten til, sier han. Jeg ser at potensialet er enormt her. Historien er rett rundt hjørnet. Det har blitt spilt mye bra håndball rundt her, nå skal det bli det her i Follotrykk arena også. I perioder har jo Follo vært gode og det har vært god stemning, det er det moro å få være med på, sier han.

Ikke svart/hvitt

Den ferske treneren er  fullstendig klar over at det er ikke er så langt mellom Follos noe svake tabellplassering og BSK/NIFs tilsvarende gode og passer på å rose sin forgjenger.

–  Jan-Ivar (Lorentzen) har gjort en bra jobb her. Man har lagt et grunnlag, man har reist en arena og man har stabilisert seg i Postenligaen. Så er det ikke svart/hvitt. Hadde Follo vunnet tre kamper her hadde de vært i nærheten av medalje. Hadde vi tapt to til – som vi fort kunne gjort – hadde vi vært mye lenger nede. Det hadde vært dumt av meg å si noe annet, påpeker Scheie.

Det bør være gode forutsetninger for å klatre på tabellen neste år. Scheie er godt fornøyd med utgangspunktet.

– Potensialet her for å stige oppover etter en niende og en tiende plass er stort. Det er et fint utgangspunkt for oss nå når vi skal løfte det på ny og ta det ett steg opp. Det bør være mulig, sier Scheie.

– Skynde oss langsomt

Den gamle storkeeperen er klar på at det bør kjempes om medaljer i kommende sesong, men det er samtidig ikke enkelt å sette en konkret målsetting før man vet hvilket spillermateriell man råder over. På samme tid er han opptatt av å bygge organisasjonen Follo HK.

–  Vi må skynde oss langsomt.  Klubben gjør nå noen grep rundt administrasjon, bygge organisasjonen til å bli sterkere og ikke minst levedyktig. Det er ikke sikkert vi kommer dit like raskt som jeg, Sixten (Kjernlie) eller publikum vil, men vi får ta dette litt steg for steg. Vi vil bli best vi, så får vi se hvor lang tid det tar. Men det er enkelt. Trener du veldig bra, blir du også veldig bra, sier Follo-treneren.

Mye skal læres

Spillerstallen til Follo HK er ikke klar, men det jobbes på spreng. Frode Scheie håper og tror at brikkene faller på plass raskt. Den nye treneren har mye han vil lære bort og mange tøffe treningsøkter å tilby.

– Jeg tror vi kommer til å presentere et bra lag når vi starter i august, men ideelt sett hadde jeg helst sett at vi kan komme i gang så tidlig som mulig med så mye som mulig. Vi skal gjennom mye. Vi skal øke trening, vi skal løpe mer. Vi skal gjennom et spillsystem med opp til 60 kombinasjoner som skal læres før september. Vi må ha kondisjon og fysikk i orden. I tillegg til at vi skal teste ut forsvarssystemer Hvor raskt vi får spillerstallen på plass vil igjen påvirke målsetningene og resultatene, sier Scheie og fortsetter:

– Det vil alltid være bedre å komme i gang tidlig. I hvert fall med meg som har mye spill. Det blir ikke individuell håndball her. Det tar tid å lære den samhandlingen som skal til, sier han.

Slipper til de unge

Scheie er opptatt av å slippe til unge spillere, og å bruke hele mannskapet.

– Follo har som målsetting å slippe til lokale krefter og vi har veldig mange spennende unge spillere. Min filosofi er å rullere på laget, jeg slipper til yngre spillere det har jeg alltid gjort. Samtidig er jeg veldig opptatt av tålmodighet. Du skal få slippe til, kjenne på nivået, men du må være god nok. Du må kunne prestere. Unge spillere vil få muligheten hos meg, sier han.

Han setter samtidig opp en advarende pekefinger. Ja, de unge spillerne vil få muligheten. Men de må også gripe den samme muligheten, når den dukker opp.

– For en del spillere går toget nå. De som får muligheten nå, de bør ta den, for eller så er det ikke sikkert at de får den videre. Der kan jeg være vanskelig. Jeg har troen på det vi driver med. Vi blir gode, det er bare spørsmål om når, sier han.

Gjøgler

Frode Scheie er kjent for noen mildt sagt utradisjonelle spillermøter før kamper. Symaskinen har tidvis gått varm hjemme hos treneren. Scheie påpeker at det er mer enn klovnestreker som ligger til grunn for de plutselige innfallene. Det er vanskelig å bukke under for gravalvoret når treneren på 194 cm står der utkledd som Tingeling.

– Jeg er en raring, men det å få litt latter og at spillerne slipper skuldrene er viktig.  Det er også et poeng at jeg som leder kan «drite» meg litt ut også. At jeg kan ta bort distansen. Jeg tror dette har hatt en effekt.  Jeg har ideer for neste år allerede, smiler han lurt.

– Hvordan vil de som har spilt under deg karakterisere deg som trener og person?

– Jeg tror nok mange vil si at jeg er tydelig. Samtidig tror jeg folk mener at jeg har empati, at jeg bryr meg om mennesker generelt.  Så er jeg vel litt "nerd" da. Jeg er veldig inne i det jeg driver med. Det er en lidenskap. Jeg håper at folk vil si at jeg er grundig og nøye. Så håper jeg at jeg har tatt steg som leder. At jeg kan mer enn å instruere, men at jeg også ser helheter.

Grunnfilosofien er allikevel såre enkel.

– Det handler i bunn og grunn om èn ting. Å trene. Å trene bedre enn de andre, sier Frode Scheie.

Artikkeltags