Kutt i frie midler tærer på politidistriktene

Investeriner i utstyr og biler vil lide i fremtiden i følge Arne Jørgen Olafsen. Arkivfoto: Christian Calusen

Investeriner i utstyr og biler vil lide i fremtiden i følge Arne Jørgen Olafsen. Arkivfoto: Christian Calusen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Politimester Arne Jørgen Olafsen har fått redusert den økonomiske handlefriheten kraftig de siste årene.

DEL

FOLLO: I flere år har politiet blitt trukket fram som budsjettvinner, men siden 2003 har politimestrene fått 515 millioner mindre å rutte med, skriver Politiforum.

Selv om politidistriktene fikk økt budsjettene sine med 3,5 milliarder kroner fra 2003 til 2015, har beløpet som politimestrene kan disponere fritt, sunket med 515 millioner kroner i samme periode.

Politisk styrt

– Politikernes argument er å sikre at midler blir brukt til bemanning, og at alle som kommer ut fra Politihøgskolen får jobb. De vil sikre at for mye midler ikke blir brukt til ting som overtid, prosjekter og andre investeringer, sier politimester i Follo, Arne Jørgen Olafsen til Smaalenenes Avis.

Siden 2003 har han sett sine frie driftsmidler bli redusert med over 18 millioner kroner, viser tall fra Politiforum.

– Jeg må levere polititjenester med de pengene og ressursene jeg til enhver tid har til rådighet. Resultatet nå er at vi må trekke inn 2,8 prosent av lønnsmidlene. Det betyr at stasjonssjef Trond Widme i Askim ikke får fullfinansiert sine 57–58 ansatte i sitt budsjett. Dette må dekkes inn ved å la stillinger stå ledige i perioder ved permisjoner og sykdom, forklarer Olafsen. Det vil også bli spart inn på investeringer i biler og annet utstyr. Med 60 biler i distriktet, hvor flere av disse kjører enorme mengder kilometer i året sier det seg selv at mange av disse blir slitne etter hvert.

Olafsen er tydelig på at en stram drift blir ennå strammere.

– Min og distriktets handlefrihet har blitt kraftig redusert de siste årene. Det er klart dette får store konsekvenser.

Evig runddans

– Burde politikerne stole mer på de lokale politimestrene når det gjelder ressursbruk?

– Akkurat det har vært en ping-pong-sak mellom oss og politikere i årevis. Vi har en kabal som skal gå opp når det gjelder lønn, drift og investering. Hos oss ser jeg at mye av budsjettet går bort i lønn.

Olafsen møter imidlertid lite sympati fra politisk hold.

– Jeg syntes det er interessant at politimesteren i Follo er negativ til at «mye av budsjettet går opp i lønn». Fremskrittspartiet mener det er viktig at alle politistudentene blir ansatt, og at alle politifolk i Norge har en trygg jobb å gå til, sier stortingsrepresentant for Frp i Østfold, Ulf Leirstein. Han er også medlem av justiskomiteen.

– Frem til Frp kom i regjering så vi at politimestere systematisk holdt stillinger vakante for å dekke opp generell drift. Det førte til at ingen fikk oversikt over hvor mye penger de i realiteten hadde behov for. At Justisministeren nå har lagt ned forbud mot denne praksisen fører ikke bare til at flere politibetjenter får jobb, men også at vi kan få en debatt på det egentlige etterslepet på politiets utstyr. Å dekke over manglende vedlikeholdsmidler med ikke å ansette politifolk, slik mange politimestre i årevis har gjort, er ikke løsningen på politiets utstyrsproblem, sier Leirstein.

Artikkeltags