Gå til sidens hovedinnhold

Follo Ren øker kvotene i 2021. Nå kan du komme med én sekk full av hageavfall gjennom hele vekstsesongen pluss litt til

Nå øker Follo Ren kvoten for privatpersoner både for hageavfall og grovavfall. Bakgrunnen er erfaringene og tilbakemeldingene fra det første året med adgangskontroll og kvoteordning på gjenbruksstasjonene Bølstad, Sofiemyr og Teigen.

For abonnenter

ÅS/SOFIEMYR: Fra 1. februar i år innførte Follo Ren adgangskontroll og kvoter på hvor mange ganger private husholdningskunder kunne levere hageavfall gratis og grovavfall til en subsidiert pris. Til tross for flere avisoppslag med kunder som har vært misfornøyd med ordningen, er det under 20 som har henvendt seg direkte til Follo Ren for å klage sin nød.

– Det det har vært mest av, er folk som ønsker å levere mindre mengder med hageavfall, men oftere enn de ti klippene som har på vår kvoteordning. Mange har behov for å levere litt ofte, men ikke med full henger hver gang, forteller Pia K. Løseth, kommunikasjonssjef i Follo Ren IKS.

2020 har på mange måter vært et prøveår der Follo Ren har sett på hva som har fungert og hva som kan gjøres bedre. Om ikke så mange har tatt kontakt med Follo Rens hovedkontor direkte, har de hatt tett oppfølging av de tre gjenvinningsstasjonene i Follo og snakket både med kunder og med ansatte om hva slags tilbakemeldinger de får. Nå prøver renovasjonsselskapet å tilpasse seg responsen de har fått. Årets kvoteordning forbedres til 2021.

Les også

Follo Ren innfører adgangskontroll og kvoteordning på Sofiemyr, Bølstad og Teigen - På den måten klarer de å holde renovasjonsgebyret lavt

Mer fleksibel ordning for hageavfall

– Den største endringen gjelder hageavfall. Den totale avfallsmengden blir den samme: du kan komme med ti fulle hengerlass og levere det gratis. Men nå deler vi det opp, slik at i stedet for ti klipp får kunden 30 klipp. Én sekk med hageavfall er ett klipp. Kommer du med lite og ofte, betyr det at du kan levere hageavfall i 30 uker. Det betyr en sekk i uka så lenge gresset gror i Norge, eller egentlig hver uke i vekstsesongen pluss et par-tre uker til, påpeker Pia.

Kommer du med en privatbil full av hageavfall, er det to klipp, og tre klipp for en full henger inntil tre kubikk med hageavfall. Follo Ren har ikke satt det som et absolutt krav,men anbefaler at folk bruker en blank pose slik at det er lettere å se at alt er hageavfall.

Kommer noen som privat kunde med de største varebilene eller lastebil, trekkes det tre klipp.

Fornøyd med endringen

I sommer intervjuet ØB hageeier Øystein Simensen fra Langhus. Han fikk plutselig beskjed om at han bare hadde ett klipp igjen for hageavfall, og mente det var latterlig lite for en som tok hagearbeidet på alvor. Simensen liker det han hører om endringene for 2021.

– Dette er en bedring, så det er positivt. Det var det jeg var på jakt etter, at Follo Ren tok til seg kritikken og gjorde noe med ordningen. Denne løsningen er mer fleksibel og dermed bedre. I praksis har jeg 30 ganger jeg kan levere hageavfall gjennom sesongen. Dette går den rette veien, sier Simensen bestemt.

LES OGSÅ: Øystein ble overrasket da de sa han bare hadde ett klipp igjen: – Det er jo latterlig lite

Flere kvoter for grovavfall

Når det gjelder grovavfall, øker kvoten fra 12 til 18 klipp for de private husholdningene.

– Det er ikke en så stor endring. Men vi har sett at veldig mange som søker om utvidelse av kvoten, bare bruker noen få klipp av utvidelsen. Derfor øker vi fra 12 til 18 klipp. Samtidig tror vi at 18 klipp er altfor lite for vanlig næringsdrivende, slik at vi fremdeles klarer å unngå at noen sniker seg inn som privat eller bruker sine klipp til husholdningen om man bor i Follo.

500 søkte om utvidet kvote i år

Innenfor Follo Rens dekningsområde er det 43.000 husstander. 35 prosent av alle husstandene har aldri vært innom en gjennvinningsstasjon hittil i år, under én prosent har brukt opp alle klippene sine.

Fra første dag har Follo Ren understreket at det er mulig å søke om utvidet kode dersom du er i gang med et prosjekt som gjør at behovet for å kunne levere hageavfall eller grovavfall er større i en avgrenset periode. Du vil ikke få utvidet kvoten år etter år. I 2020 er det kommet inn rundt 500 søknader om utvidelse av kvoten. Bare en håndfull har fått avslag.

– Vi har sagt at det skal ligge helt spesielle behov til grunn, for eksempel at du pusser opp eller flytter, rydder i et dødsbo eller lignende. Du behøver ikke dokumentere hva du gjør, men du må vise til en god grunn, slår Pia Løseth fast.

Ved å øke grunnkvoten med seks klipp, tror Follo Ren at det blir færre som kommer til å søke om utvidet kvote i 2021.

LES OGSÅ: Over 13.000 har skaffet seg adgangsbevis til gjenvinningsstasjonene til Follo Ren – tross hundrevis av klager på feiladresserte brev

Kommentarer til denne saken