Gå til sidens hovedinnhold

Markerer verdensdagen mot menneskehandel

Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag 4. september bidrar Follo Soroptimistklubb til refleksjon om menneskehandel.

KOLBOTN: Da spilles fortellerteaterstykket «Valgt det...» på Oppegård bibliotek og som skoleforestilling på Roald Amundsen videregående skole. Inntektene fra motevisningen i vår går til klubbens prosjektarbeid for å forebygge menneskehandel, blant annet ved å sette opp "Valgt det" lokalt.

Allerede søndag er Verdensdagen mot menneskehandel.

Tenker du at hun som tilbyr sex mot penger, gjør det frivillig? Tenk om igjen.

Ifølge FN er menneskehandel verdens nest største illegale økonomi etter våpenhandel og større enn narkotika.

- Ikke frivillig

Menneskehandel styres av tilbud og etterspørsel som andre «marked». Saker om menneskehandel som avdekkes i Norge dreier seg oftest om utnyttelse til prostitusjon.

– Jeg har bistått og møtt mange ofre for menneskehandel der utnyttelsen har vært prostitusjon, men har ennå ikke truffet noen som har valgt det frivillig, sier Mildrid Mikkelsen i ROSA-prosjektet, som hjelper personer utsatt for menneskehandel.

Ofrenes historier er ulike, men noen ting er felles: de har kjent fattigdom og urettferdighet på kroppen, og de drømmer om en bedre framtid.

I forbindelse med fortellerteateret «Valgt det...» har skuespillerne gått gjennom utallige rettsdokumenter og intervjuet tidligere prostituerte. De har spurt hvorfor noen havner i menneskehandel.

Lokket og solgt

Noen «vet» hva de går til, mens andre tror de skal arbeide som barnepasser eller servitør.

– Når de skjønner tegningen, står de allerede i «gjeld» til bakmenn og blir kontrollert gjennom trusler og brutale maktovergrep. Andre blir lokket, lurt og solgt.

30. juli er Verdensdagen mot menneskehandel, og norske soroptimister har i en årrekke arbeidet aktivt for å bekjempe vår tids slaveri. Vi mener kjøperne, som sørger for etterspørsel, bør vite hvem som tjener de store pengene.

Storpolitikk

Å stoppe menneskehandel handler om storpolitikk og internasjonalt samarbeid, men det handler også om å endre våre holdninger. Håpet er de unge, og derfor spilles «Valgt det…» for elever på videregående skole over hele landet. De skal ikke belæres, men oppmuntres til refleksjon basert på kunnskap og historier fra virkeligheten.

Slik kan vi gjøre det mindre lukrativt for bakmenn som kynisk utnytter mennesker i nød, konstaterer soroptimistene.

«Valgt det…» spilles på Oppegård bibliotek i Kolben mandag 4. september klokken 18.00.

Kommentarer til denne saken