Svensken kjørte for fort forbi fotoboksene i Follo 20 ganger. Nå har han fått kjøreforbud i Norge

FÅR IKKE LOV TIL Å KJØRE BIL I NORGE: I tillegg til betinget fengsel og en bot på 45.000 kroner, er den svenske sjåføren idømt kjøreforbud i Norge i 18 måneder.

FÅR IKKE LOV TIL Å KJØRE BIL I NORGE: I tillegg til betinget fengsel og en bot på 45.000 kroner, er den svenske sjåføren idømt kjøreforbud i Norge i 18 måneder.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Vi har et tilbud til deg. Prøv ØB+ og få tilgang til alt på ØB.no i åtte uker for kun 99 kroner.

SKI: Hver gang han kjørte forbi fotoboksene, skjulte sjåføren ansiktet bak hånden. Men en observant UP-kvinne tok mannen på fersken.

I november i fjor la en politibetjent fra UP merke til en Audi stasjonsvogn med svenske kjennemerker som kjørte adskillig fortere enn resten av trafikken. En gjennomsnittsmåling ga 123 kilometer i timen som resultat. Bak rattet satt en 42 år gammel svenske som fikk et forenklet forelegg for å ha kjørt for fort. UP-kvinnen var alene i bilen, og fikk hjelp av operasjonssentralen til å gjøre søk på registreringsnummeret.

Detektivarbeid

Hun fikk til svar at den samme bilen var gjenganger i en rekke fartssaker ved automatisk trafikkontroll. Politikvinnen så på en del av bildene som var tatt av de forskjellige fotoboksene langs E18 i Eidsberg, Hobøl, Oppegård og Ski.

På samtlige bilder var ansiktet til sjåføren delvis skjult bak solskjerm og en hånd.

Men UP-kvinnen mente at det hun kunne se av førerne på bildene, lignet på mannen hun hadde foran seg. Fartsovertredelsene var så mange at det ble besluttet at svensken skulle pågripes.

Deretter startet et detektivarbeid for å finne ut hvor mange saker han egentlig hadde bak seg. Bilen han kjørte, var en demobil fra en svensk bilforhandler som selger Audi og Volkswagen. En gjennomgang av fartsboks-saker i Follo politidistrikt viste at det var flere biler fra denne bilforhandleren som var tatt. Eieren av bilforretningen er bror til den svenske sjåføren. Og hver gang skjulte sjåføren ansiktet bak solskjerm og hånden.

Les også: Tatt fire ganger på seks dager

Betinget fengsel og bot

I alt fant politiet 25 slike saker fra april 2014 til november 2015. Under rettssaken i Follo tingrett, der svensken for sikkerhets skyld ikke møtte, fant dommerne at det var tvil rundt fem av sakene der det ikke var mulig å fastslå over enhver tvil at det faktisk var 42-åringen som kjørte.

Han ble likevel funnet skyldig i 20 fartsovertredelser. I det mest alvorlige tilfellet kjørte han i 128 km/t i 80-sone.

Nå er han dømt til fengsel i 21 dager. Fengselsstraffen er gjort betinget med en prøvetid på to år. Det svensken ikke slipper unna, er en bot på 45.000 kroner og 5000 kroner i saksomkostninger.

 

Artikkeltags