– HPV-vaksine er en billig livsforsikring

Et lite stikk: Tiril Bratt var ikke i tvil om hun skulle ta hpv-vaksinen. Et lite stikk og helsesøster Randi Øyna har satt den første av tre doser. 

foto: Solveig wessel

Et lite stikk: Tiril Bratt var ikke i tvil om hun skulle ta hpv-vaksinen. Et lite stikk og helsesøster Randi Øyna har satt den første av tre doser. foto: Solveig wessel

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

ÅS: 70 kvinner dør årlig og rundt 300 kvinner får livmorhalskreft her i landet. Halvparten av tilfellene oppstår hos kvinner under 45 år. Mest utsatt er aldersgruppen 35 til 39 år.

I 2009 ble vaksinering mot hpv-viruset tatt inn i barne- vaksineringsprogrammet. Sist høst fikk også jenter som er født før denne vaksineringen ble innført, det vil si jenter født mellom 1991 og 1996, tilbud om å vaksinere seg.

Ved helsestasjonen i Ås startet vaksineringen 1. desember.

– Vi regner med at vi har 3000 jenter i målgruppen her i Ås. Av disse er 830 folkeregistrerte i kommunen, sier Randi Øyna som er med å utføre vaksineringen.

Tre små nålestikk

Student ved NMBU, Tiril Bratt, var aldri i tvil om hva hun skulle gjøre da hun fikk e-post om tilbudet.

– Jeg har tatt alle vaksiner og da jeg fikk e-post om tilbudet, tok jeg kontakt med helsestasjonen og fikk time raskt. Siden det har vært mye fokus på livmorhalskreft, føler jeg at det er veldig lurt å ta denne vaksinen også, sier hun.

Første dose med vaksine fikk hun mandag. Samtidig fikk hun time til ny dose om en måned. Deretter må hun vente fem måneder for å ta den tredje og siste dosen. Alle tre dosene må tas for at vaksinen skal ha full effekt.

Les mer:

Siste frist for jenter til å ta første vaksinedose, er desember 2018.

– Vi oppfordrer jenter til å ta kontakt og samarbeider tett med Studentsamskipnaden om å informere om tilbudet, sier enhetsleder forebyggende helse, Andrea Skaarer Kreutz.

– Dette er et så bra tilbud at alle jenter bør benytte seg av det, sier Bratt.

Hun oppfordrer sine medstudiner til å la seg vaksinere.

God effekt

Hpv-vaksinen skal forhindre celleforandringer i livmor- halsen.

Sist sommer døde Thea Steen som var initiativtageren bak Sjekk deg-kampanjen. Hun fikk selv livmorhalskreft i ung alder og engasjerte seg for å få unge jenter til å ta celleprøven.

– Sjekk deg-kampanjen var viktig og har fått mange til å reflektere, sier Randi Øyna.

Hun sier at forskning tyder på at hpv-vaksinen gir god antistoffrespons.

– Mange vaksiner i vaksinasjonsprogrammet for barn har gitt god effekt rask. HPV vaksinen ser ikke ut til å være noe unntak, sier hun.

Helsestasjonen for ungdom og studenter i Ås har satt inn ekstra ressurser i forbindelse med vaksineringsprogrammet.

– Det er mange som tar kontakt og vi har fulle lister, sier Øyna.

Vaksinering finner sted på dagtid mandager og torsdag ettermiddag.

hpv-vaksinen

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden

Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft

HPV-vaksine har vært en del av vaksinasjonsprogrammet til jenter i 7. klasse siden 2009

Oppfordring: Helsesøster Randi Øyna oppfordrer alle jenter i målgruppen til å ta vaksinen.

Oppfordring: Helsesøster Randi Øyna oppfordrer alle jenter i målgruppen til å ta vaksinen.

Flere får tilbud denne våren

Sist høst gikk det ut tilbud til alle jenter født mellom 1991 og 1996 om gratis HPV-vaksine. Denne muligheten varer i to år fra november 2016. Hvis kvinnene skulle betalt for vaksinen selv, ville det kostet i underkant av 4000 kroner totalt for de tre dosene som må til.

850 i målgruppen

Totalt tilhører 850 Oppegårdkvinner målgruppen for tilbudet. De fikk mulighet til å sette første dose i oktober, med påfyll i desember og en tredje dose i mai i år.

– I denne omgang har vi vaksinert 125. Det høres kanskje få ut, men mange er studenter og tar vaksinen der de bor for tiden, forteller Evenrud.

Dessuten har det allerede gått ut tilbud til en ny vaksinasjonsrunde. Den starter 9. februar, med oppfølging i mars og en siste dose i august.

160 i Ski

Ved Ski helsestasjon ble det vaksinert onsdager i november og desember. Det er også mulig å ta vaksinen på det kommunale fastlegekontoret ved Ski sykehus.

– Til nå har 160 tatt vaksinen her i Ski. Vaksinasjonen fortsetter, sier Inger Emberland.

Artikkeltags