SKI: Entreprenøren AGJV, som har hovedansvaret for utbyggingen av Follobanen, ser fram til at prosjektet skal granskes. Nå fokuserer de på å fikse feilene.

– Bane Nor er kunden på dette prosjektet, som er svært komplekst og har flere parter involvert. Vi kan ikke gå inn i detaljene på nåværende tidspunkt, skriver entreprenøren AGJV i en epost til NTB, undertegnet kommunikasjonsavdelingen i selskapet.

Bane Nor varslet mandag erstatningskrav mot entreprenøren som følge av problemene som har oppstått på den ferske jernbanestrekningen mellom Oslo og Ski. I tillegg har samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) bestemt at prosjektet skal granskes.

– Vi ser fram til den eksterne granskningen og svarene fra undersøkelsene. Fokuset vårt nå er å løse problemene, skriver AGJV.

Her kan du se et video fra pressemøtet hvor samferdselsministeren fortalte at han ønsker en ekstern granskning.

Etter et hastemøte om Follobanen i dag, innkalte samferdselsministeren pressen.

Mange problemer

Follobanen åpnet 11. desember, men måtte stenge igjen etter kun åtte dager på grunn av varmgang i et elektrisk anlegg. Nå jobbes det på spreng for å åpne banen igjen i løpet av januar.

Statens garantikrav er rettet mot AGJV, som er totalentreprenør på selskapet, og dermed også ansvarlig for underleverandører.

– Vi har sendt brev til AGJV hvor vi varsler om at vi kommer med et formelt krav, opplyser kommunikasjonsrådgiver Hilde Marie Braaten til NTB.

Follobanen har totalt kostet staten 37 milliarder kroner.

Bane Nor har rettet pengekrav mot entreprenør etter feil på Follobanen

Bane Nor har varslet entreprenøren AGJV om at det blir et pengekrav mot dem etter problemene på Follobanen.

Det bekrefter Bane Nor overfor NTB tirsdag kveld.

– Vi har sendt brev til AGJV hvor vi varsler om at vi kommer med et formelt krav, skriver kommunikasjonsrådgiver Hilde Marie Braaten i Bane Nor i en epost.

Tidligere tirsdag varslet administrerende direktør Gorm Frimannslund at det blir en garantisak overfor spanske AGJV.

– Vi har selvfølgelig en garanti på leveransen fra entreprenøren, sier Frimannslund til NTB.

Underdimensjonert

– Dere mener de har gjort feilen?

– Vi mener at så lenge noe er bevist underdimensjonert, og at systemet ikke virker slik det skulle ha virket, så ligger det på entreprenøren innenfor en totalentreprise, sier han.

Han sier at Bane Nor holder selskapet AGJV ansvarlige for feilen, siden de har vært hovedentreprenør og deres kontraktpartner på Follobanen.

– Det er AGJV som er vår hovedentreprenør, og så har de underleverandører, og deriblant er Cowi ett av dem. De har stått for prosjekteringen av den delen hvor problemene har oppstått.

Samfunnskostnad

Foreløpig vet Bane Nor ikke hvor mye problemene har kostet, eller hvor mye det vil koste å utbedre dem.

– Jeg vet ikke hva totalkostnaden kommer til å bli. Den store kostnaden er jo på samfunnet, det vil si passasjerer som ikke kommer seg til jobben og lignende. Det er egentlig den store kostnaden samfunnet, sier Frimannslund.

NTB har vært i kontakt med Cowi, som foreløpig ikke har kommentert saken. NTB har ikke lykkes med å komme i kontakt med AGJV.

(©NTB)