Follobane-selskap er siktet for korrupsjon

Artikkelen er over 3 år gammel

Anklaget for bestikkelse av offentlige tjenestemenn. Nå bygger det samme selskapet Follobanetunnelen.

DEL

SKI: Den 19 kilometer lange tunnelen bygges av det spansk-italienske selskapet Acciona Ghella JV, som er et sammenslått foretak av spanske Acciona og italienske Ghella.

De fikk kontrakten på 8,7 milliarder for byggingen av tunnelen på Follobanen.

I Spania er Acciona innblandet i en korrupsjonssak, skriver Aftenposten. Det er ikke tatt ut tiltale.

Det er den tidligere direktøren Justo Vicente Pellegrini i datterselskapet Acciona Infrastructures som er siktet for bestikkelser av offentlige tjenestemenn. I januar i år ble han løslatt mot en kausjon på 50.000 euro (456.000 etter dagens kurs).

Flere selskaper er involvert i saken. Til sammen 13 personer er pågrepet. Anklagene om korrupsjon gjelder til sammen beløp for 200 millioner kroner.

Aftenposten skriver at saken dukket opp etter at det spanske selskapet signerte kontrakten om Follobane-enteprisen. Men to måneder før den ble signert, sommeren 2013, ble en annen korrupssjonssak avdekket i Spania.

Den lokale Acciona-sjefen i byen Zaragoza ble siktet for korrupsjon, i form av gaver til tjenestemenn, hvitvasking, dokumentforfalskning og underslag.  Heller ikke i denne saken er noen blitt dømt ennå.

Avisen retter også søkelyset mot at Acciona er med en av kandidatene til å bygge ny firefelts motorvei på E18 gjennom Telemark.

Kan få konsekvenser for Follobanen

– Follobaneprosjektet sjekket sammen med eksterne rådgivere alle tilbydernes forretningsetikk og samfunnsansvar. Alle kjente forhold ble vurdert, men ingen av selskapene vi signerte med hadde rettskraftige dommer mot seg. Jernbaneverket har også krevd selverklæring fra alle om at det ikke forelå rettskraftige dommer, sier prosjektdirektør Erik Smith på Follobanen til Aftenposten.

Han avviser ikke at dommer i korrupsjonssakene kan få konsekvenser for Follobanen.

En talsmann for Acciona sier til Aftenposten at ingen er dømt eller tiltalt. Den anonyme talsmannen påstår at det ikke er grunn til å tro at det har foregått noe ulovlig.

– Men selskapet har gitt myndighetene informasjonen som kreves, og vi vil fortsatt samarbeide i den videre juridiske prosessen, sier han til Aftenposten.

Dette er bare noe av det ØB har skrevet om Follobanen:

 

Artikkeltags