ÅS/GØTEBORG: «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er en av årets store julefilmer. Med i filmen er Anders Sanzén.

– Det har vært utrolig morsomt, sier den svenske skuespilleren.

Mange har sett Anders Sanzén på teaterscenen i Ås og Ski. Siden 2004 har han jobbet på produksjoner med teaterparet Torgunn Wold Platzack og Bosse Platzack fra Ås.

Han spiller blant annet i «Mesterkatten» og «Rasmus på loffen», som i flere år har turnert i Den kulturelle skolesekken. «Rasmus på loffen» med Sanzen i 18 ulike roller og regi, hadde urpremière på Ås i 2010. Stykket er til nå spilt 472 ganger, for 45.961 personer.

I vår og sommer har han vært del av teamet som skal gjøre Jonas Jonassons litterære braksuksess til kinofilm.
Rollen Anders Sanzén fyller i filmen er Ronny Hulth, billettselger på Malmköping stasjon.

På kino 1. juledag

Første juledag dukker han opp i filmen om Allan Karlsson, hundreåringen som på bursdagen rømmer fra gamlehjemmet og drar ut på nye eventyr.

Boken «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er ifølge forfatterens egen hjemmeside solgt i fire millioner eksemplarer. 35 land har kjøpt rettighetene.

Filmen, med samme tittel som boken, distribueres av The Walt Disney Company Nordic. Regien er ved Felix Herngren, kjent som skuespiller, manusforfatter og regissør for blant annet tv-serien «Solsidan».

Hundreåringen spilles av Robert Gustafsson, en av Sveriges mest kjente komikere.

Ronny Hulth

«Til høyre var det to ekspedisjonsluker, den ene var stengt, men bak den andre satt det en mager, liten mann med små runde briller, tynt hentehår og uniformsvest. Mannen så opp fra dataskjermen sin med et plaget blikk da Allan gjorde entré».

Den lille mannen Jonasson skriver om, er Ronny Hulth, billettselger på Malmköping stasjon. Han skal angre på billetten han selger til 100-åringen.

Sanzén hadde tre innspillingsdager som Ronny Hulth. Å ha en liten rolle i en så stor filmproduksjon, er stort.

– Det var god stemning på settet. Felix Herngren er en veldig bra regissør. Jeg har ikke gjort mye film før, men kjente meg trygg. Nå er jeg bare nervøs for å bli klipt vekk, sier Sanzén med et smil.

Tidligere har han spilt i kortfilmer og hatt mindre roller i tv-serier og langfilmer. Blant annet i «Irene Huss: Ilddansen».

– Film har jeg lyst til å gjøre mer av. Hundreåringen har gitt meg blod på tann, sier Sanzén.