"Mowgli" sjarmerte et fullsatt Ås kulturhus

MOWGLI: Eskild Bacher Borgan, en av veteranene i Ås Teaterverksted,  fyller hovedrollen som Mowgli med stil. ALLE FOTO: GRO BIRGITTE RØILAND

MOWGLI: Eskild Bacher Borgan, en av veteranene i Ås Teaterverksted, fyller hovedrollen som Mowgli med stil. ALLE FOTO: GRO BIRGITTE RØILAND

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

ÅS: Scenen i Ås kulturhus var mandag omskapt til jungelen der menneskebarnet Mowgli oppfostres av ulvene Akela og Messua, undervises av bjørnen Baloo, narres av apekattene, beskyttes av panteren Bagheera og slangen Kaa og trues av tigeren Shere Khan.

Det er en verden av godt og ondt, hjelpere og bedragere. Mowgli er godt plantet i jungeldyrenes verden. Helt til fortiden banker på døren, og Mowgli innser at han er menneske, ikke ulv.

Kreativt samarbeide

Mandag kveld var det endelig premiere for Ås Teaterverksteds over 40 barn og unge. Siden tidlig i fjor høst har teaterbarna og instruktørene Helene Bjørneby og Siri Angell Flengsrud jobbet med «Mowgli», Tor Åge Bringsværds dramatisering av Rudyard Kiplings klassiker «Jungelboken».

Ungdomsteatergruppen, barneteatergruppen og teaterlekgruppen – alle er de med og gjør en god jobb.

I tillegg til egne krefter i teaterverkstedet, har de knyttet til seg sangere fra Ås barne- og ungdomskor, samt et band bestående av tre lokale musikere – Sigurd Borge Kristoffersen, gitar, Halvor Bekken Aschim, bass, og Richard Andreas Salvesen, trommer.

Også en gruppe elever fra Ås ungdomsskole har gitt sitt bidrag til jungelen. Animasjonsfilm laget i Den kulturelle skolesekken, i samarbeid med kulturskolens Det skapende menneske, utgjør et effektfullt «bakteppe» på scenen.

Alt i alt et flott eksempel på kreativt samarbeide.

Flotte karakterer

Publikum lot seg sjarmere på den store premierekvelden. Over 40 unge skuespillere, fra 8 år og til langt opp i videregående skole-alder, gjorde en kjempejobb. De ga oss flotte karakterer og gode sangprestasjoner, fremført med innlevelse og sjarm.

De eldste og mest erfarne medlemmene i teaterverkstedet fylte naturlig nok rollene med flest replikker, noe de mestret godt.
Vi fikk en feminin, men tydelig livsfarlig kvinnelig Shere Kahn (Thyra Pauline Eljarbø), en godslig Baloo (Eilif Nakken Berg) i strikkekofte, en ærlig og hjelpsom Kaa (Sofie Eidsvold), en klok Bagheera (Julianne Ofstad) og en passe pubertal Mowgli (Eskild Bacher Borgan) i brytning mellom to verdener.

De yngste, fra teaterlek, myldret rundt som apekatter, og skapte liv og herlig velregissert røre på scenen.
De litt eldre, fra barneteatergruppen, var også blant de 21 apekattene på scenen. I tillegg hoppet de lett og elegant inn og ut av rollene som ulver og landsbybeboere.

Forfatter Tor Åge Bringsværd som skrev «Mowgli» for Riksteatret på 80-tallet, hadde tatt turen fra Hølen til Ås for å se stykket sitt fremført av Ås teaterverksted. Da premièren var vel overstått, måtte han opp på scenen for å motta en blomst.

– Jeg ser på teksten som en trampoline teatergrupper kan hoppe og sprette på. Dere har virkelig hoppet og sprettet, kvitterte Bringsværd.

Artikkeltags