ÅS: Da datafestivalen Gigacon gikk av stabelen sist helg samlet spillentusiaster seg på 60 lag i Telenor Arena.
Nikolai Mood Martinsen forklarer at han og fire andre har gått sammen og dannet et lag.

– Mange spiller kun for underholdningen. Når man går sammen og lager et lag blir det kaldt e-sport, forklarer han.

Mood Martinsen har selv spilt hockey. Han mener at forskjellen på fysisk idrett og e-sport ikke er stor.

– Jeg har spilt hockey i nesten ti år og jeg hater å tape. Det er mye av det samme. Man må være konsentrert og ikke miste fokus, forklarer 17-åringen.

Det er spillet League of Legends Ås-guttene konkurrerer i. Spillets handling er lagt til noe som kan minne om middelalderen og målet er å kapre festningene til motstanderlaget. Strategi og samarbeid innad på laget er en viktig del av spillet. Selv om hver deltager på laget sitter foran hver sin PC-skjerm. Mood Martinsen mener at det er viktig å samarbeide og stole på hverandre for å være god i e-sport.

– Det er mye kommunikasjon, du må huske ting, og planlegging av hva vi skal gjøre fremover. Det er veldig mye taktikk. Det har veldig mye å si om man klarer å følge taktikken i laget. Man må høre på og stole på hverandre, forteller han.

Laget til Nikolai – CG Black Alpha – har spilt med hverandre en stund. Det var først på Gigacon at laget på fem personer har møtt hverandre i levende live.

Sebastian Gsell (21) er også fra Ås. Han har nettopp fullført en bachelorgrad i spill og opplevelsesteknologi i Steinkjer. Selv om karene kommer fra samme kommune og har gått på samme barneskole, var det først i forbindelse med e-sporten at de ble kjent. Han er enig i at det er noe annet å treffes utenfor PC-skjermen.

– Det er morsomt å møte hverandre i virkeligheten. Vi har snakket mye på Skype. Nå føler jeg at vi kjenner hverandre, forteller han.

The Gathering i Vikingeskipet på Hamar hver påske er den mest kjente og desidert største spillfestivalen i Norge. Mood Martinsen forteller at forskjellen mellom The Gathering og Gigacon er at Gigacon har et større fokus på e-sport.

Både Sebastian Gsell og Nikolai Mood Martinsen er enige om at statusen på e-sport og gamling generelt er blitt større i løpet av årene. At pengepremiene er blitt større tror Gsell har mye å si.

– Det har begynt å bli større pengepremier på LAN og gamer.no-turneringer. Norge ligger langt bak i forhold til Sverige. Dem som blir best fremover kommer til å tjene ganske mye penger på det, sier han.

Laget til guttene fra Ås ble nummer fire av de 60 lagene som deltok i helgen.