– Barna har jobbet i timevis

MANGE VAR MED: Over 60 barn og ungdom, hovedsaklig fra Åsgår skole, men også Kroer skole og ungdomsskolen var med på å lage show i Ås kulturhus, søndag. ALLE FOTO: DANIEL GAUSLAA

MANGE VAR MED: Over 60 barn og ungdom, hovedsaklig fra Åsgår skole, men også Kroer skole og ungdomsskolen var med på å lage show i Ås kulturhus, søndag. ALLE FOTO: DANIEL GAUSLAA

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

ÅS: – Fargespill er et konsept som viser de ressursene vi har i samfunnet blant barn og unge. De viser skattene de har med fra hjemlandet deres eller foreldrenes, sier prosjektleder for Barnas Verdensdager i Ås, Ellen Sibe Kråkenes.

Omtrent 60 barn stod søndag på scenen i Ås rådhusteater. De blandet kulturer og åpnet seg opp for publikum gjennom sang og rytmer.

– Dette er første gangen, og en god start. Vi ønsker å gjøre det veldig mye større og involvere enda flere barn og ungdom enn i år. Det er andre der ute som har skatter  som ennå ikke er oppdaget, påpeker Kråkenes.

I Ås har vi et internasjonalt miljø. Vi har asylmottak og et internasjonalt universitet. Vi har mange innflyttere både fra europeiske land og fra det fjerne Østen. Alle er vi fargerike og alle skaper vi det mangfoldige bildet som utgjør vårt lokalsamfunn. Dette skriver Ulrika Bergroth-Plur og Helene Bjørneby, som begge er pedagoger i Fargespill,  i brosjyren som ble utdelt under forestillingen.

Spilte på leirgjøker

Forestillingen var todelt, noe som resulterte i to vidt forskjellige opptredener, men som likevel hadde mye til felles. Forestillingen åpnet med skogens ro som er et av resultatene fra en treårig satsing på visuelle kunstuttrykk på kulturskolen i Ås.

Elevene hadde laget leirgjøker som de spilte på med visuelle kunstuttrykk på lerret i bakgrunnen.

Et fargesprakende show

Den andre delen av forestillingen, Fargespill, er et multietnisk barne- og ungdomsprosjekt som ble startet opp i Bergen for første gang i 2004.

– Barna har jobbet i timevis for å kunne klare å få til dette, de begynte i april og har fått til et veldig godt resultat, sier Kråkenes.

Mange av barna er- eller har røtter fra et annet land. Forestillingen Fargespill spiller på det å blande utenlandske kulturer sammen med norsk kultur, noe som kom klart frem under søndagens forestilling. Barna sang på språk fra mange land rundt om i verden.

Selv kaller Fargespill-pedagogene, Bergoth-Plur og Bjørneby, forestillingen for en smaksprøve, og skrev i brosjyren at det forhåpentligvis vil bli større i årene som kommer.

Første gang i Ås

Søndagens forestilling var den første som ble holdt i Ås. Aldri tidligere har det blitt satt opp en variant av forestillingen i kommunen.

– Dette er en begynnelse, og vi håper på en utvikling i årene som kommer, smiler prosjektlederen.

Hun kan fortelle at publikum virker fornøyde. Forestillingen var  utsolgt og prosjektlederen er godt fornøyd med at alle fikk plass.  

– Det var kjempegod stemning etter det jeg fikk inntrykk av, avslutter Kråkenes.

Artikkeltags