SKI: Det var ikke fritt for at hjertet dunket litt ekstra da både presten i den store katedralen Notre-Dame i Paris, Frollo, den vakre dansende romkvinnen Esmeralda og den militære kapteinen ble stukket i hjel med kniv.
Paris-katedralen
Vi kan like gjerne sitere en av 4. klassingene på vei ut etter forestillingen: – Fy søren, så spennende han rare mannen gjorde det.
«Han rare mannen» var Anders Sanzén, som vred seg rundt på scenen som den vanskapte ringeren Quasimodo, han som dro i snorene til de store klokkene til katedralen Notre-Dame.
Det var nettopp klokkespillet som møtte elevene da de kom inn i foajeen, som for anledningen var skapt om til en teaterscene.
Skrekk og romantikk
«Ringeren i Notre-Dame» er Victor Hugos klassiske roman, skrevet i 1831, mens handlingen er fra den kjente Paris- Katedralen på 1400 tallet.
– Husk at det bare er en historie, men i gode historier finnes det alltid en sannhet, sa Anders Sanzén til elevene før forestillingen.
Sammen med musikeren Bo Platzack, som trakterte piano, gitar og trommer, tok han elevene med på en sjelden historietime, fylt med skrekk og romantikk, komedie og alvor.
Og ikke minst handlet det om utenforskapet, det å være annerledes, det er sterkere enn noen gang i dagens samfunn.
Lynraske rolleskifter
Anders Sanzén var som et gummimenneske der han tok publikum med inn i Paris-gatene, ned under jorden, opp i kirketårnet og inn i den dramatiske historien om Quasimodo.
På et tiendedels sekund skiftet han roller fra Ringeren til Esmeralda, til kapteinen, til deltagere i en grimasekonkurranse og andre figurerer, og raskt tilbake til den vanskapte pukkelryggede ringeren.
Det var for øvrig Quasimodo som vant grimasekonlurransen fordi publikum og dommerne syntes han var så stygg.
Barnet ingen vil ha
Historien om Quasimodo starter da han som et lite og deformert barn blir funnet på steintrappene til Notre-Dame i Paris. han er et barn ingen vil vedkjenne seg.
Tyve år senere er barnet blitt en ung mann, som ønsker å møte menneskene og verden utenfor katedralen. Historien, som er en blanding av teater og musikal, blir både nydelig og dramatisk fremstilt i en god kommunikasjon mellom Anders Sanzén og Bo Platzack.
Begge er svenske, har tidligere hatt ståsted i Ås og er vant til å reise på skoleturné sammen.
Ut på skoleturné
Det er Akershus teater og Sanzén Produkasjoner som står bak skoleforestillingen om «Ringeren i Notre-Dame». De har lagt ut på en turné for 6500 elever ved 39 skoler i Akershus i perioden september-november.
Turneen startet for en uke siden og flere skoler i Oppegård, Ski og Vestby står for tur.