Flere verdenskulturer var samlet i Ås

INFOKLOVNER: Sylvi Aalde (til venstre) og Thyra Eljarbø var informasjonsklovner under årets Barnas Verdensdag i Ås.

INFOKLOVNER: Sylvi Aalde (til venstre) og Thyra Eljarbø var informasjonsklovner under årets Barnas Verdensdag i Ås.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

ÅS: Lørdag var det igjen klart for Barnas Verdensdag i Ås. Nytt av året er at arrangementet strekker seg over to dager. Ås kommune er et av 16 steder Barnas Verdensdag arrangeres. Med et mål om å samle hele bygda og samtidig familiene.

Se bildene fra Barnas Verdensdager i Ås her

Det yrte av barn og voksne i områdene rundt Midtgard fritidsklubb og Ås rådhus. Barnas Verdensdag skulle feires og over tusen interesserte hadde møtt opp for å delta på arrangementet.

– Barnas Verdensdag er helt topp. Det er mange morsomme internasjonale aktiviteter og dagen er med på å bedre samholdet i Ås, forteller Thyra Eljarbø.

Hun er informasjonsklovn sammen med flere andre med oppgaven å informere de oppmøtte om de ulike aktivitetene og hva som skulle skje på Barnas Verdensdag.

–  Arrangementet er kjempebra, det er godt mangfold og mange aktører slik at alle kan finne noe de liker å holde på med, forteller Jon Fredrik Strandrud.

Han er der med datteren, Lisa Strandrud (8).

Fått låne indonesiske instrumenter

Barnas Verdensdag stammer fra et konsept rikskonsertene kom med, der publikum møter et program med kulturuttrykk fra mange verdenshjørner, gjennom verksteder, konserter, utstillinger og forestillinger. Konseptet innlemmer også utøvere innenfor andre kunstformer enn musikk.

– Vi markerer dagen fordi vi kan, sier Ellen Sibe Kråkenes som er prosjektleder for arrangementet.

Det er ikke Kråkenes alene som arrangerer Barnas Verdensdag i Ås. I regi av Ås internasjonale senter, som ligger under kulturskolen i Ås, er også Bjørnebekk asylmottak, elever fra Ås videregående skole, fritidsklubbene noen av de som blant annet er med på å få arrangementet i havn. Ulike kunstformer fre flere ulike land og ulike verdenshjørner er med på å dra arrangementet.

– Den indonesiske ambasaden har blant annet lånt oss noen indonesiske musikkinstrumenter, sier Kråkenes.

Nytt med året er at barnas verdensdag går over to dager.

– På søndag er det to konserter i kulturhuset som er verdt å få med seg, påpeker Kråkenes.

Skal til Østfold/Akerhusfinale

I forbindelse med Barnas Verdensdag hadde tre av skolene i Ås holdt en tegnekonkurranse der den beste tegningen fra hver av skolene kom videre til en distriktsfinale for Østfold og Akershus. Konkurransen arrangeres hvert år av Lions Club international i samarbeid med FN. Kommer de videre fra distriktsfinalen kan de delta i NM og videre et internasjonalt mesterskap som skal arrangeres i New York. I år var temaet for konkurransen ”Tenk deg fred” (Imagine peace).

Elevene Sofie Riis Langhammer (12) og Ingrid Hauge Fossnes (12) var vinnerne fra Rustad skole, de valgte å tegne en todelt tegning for å illustrere deres tolkning av årets tema.

– Vi hadde helt i starten to ideer, der den ene var å tegne hele universet for fred, og den andre tegningen skulle være et nærbilde av jorden, forteller Sofie. 

Jentene er enige om at arrangmentet er et godt tiltak for bygda.

– Barnas Verdensdag støtter en god sak, og det er gledelig å se at det er så mange som deltar, sier Ingrid.

Måtte holde det hemmelig 

På slutten av skoledagen snakket de med en fra skolens ledelse som sa de hadde vunnet. Dette måtte de holde hemmelig i noen dager.

– Det var vanskelig å holde det hemmelig, sier Ingrid.

På det øverste bildet står alle slags mennesker sammen uansett hva, de brenner våpen for fred.

– På det andre bildet står folk på hele jorden og holder hender, legger bort krig og våpen og glemmer alt som handler om det, forteller Ingrid.

Artikkeltags