Tre millioner kroner sikrer dans i Follo-skolene

FOLKEDANS: Elevene på danselinjen ved Ski videregående skole trår dansen mens Marianne Tomasgård spiller. Dansere f.v. Erle Bakkeli Wold, Ingvild Høymer, Stine Solvang, Pernille Brøsholen (bak) og Josefine Horn. ALLE FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

FOLKEDANS: Elevene på danselinjen ved Ski videregående skole trår dansen mens Marianne Tomasgård spiller. Dansere f.v. Erle Bakkeli Wold, Ingvild Høymer, Stine Solvang, Pernille Brøsholen (bak) og Josefine Horn. ALLE FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Fra høsten 2014 kan elever i alle fylkets videregående skoler lære folkedans.

DEL

SKI: Marianne Tomasgård, prosjektleder i Samarbeidsorganet for folkemusikk og folkedans i Akershus (SAFFA), er jublende glad.
I skarp konkurranse med Rogaland, er Akershus tildelt prosjektet «Bygda dansar» for 2014.

Det betyr over tre millioner kroner til å kurse ungdom i norsk folkedans. Blant annet Springdans fra Akershus, som nå hentes frem fra arkivene til nytt liv på dansegulvet.

Dansetilbud til alle

Pengene og prosjektet fordeles over tre år. Fra neste høst får alle videregående skoler i Akershus tilbud om folkedanskurs ledet av profesjonelle instruktører og musikere.
De neste to årene spisses prosjektet. Først mot lokale forestillinger i 2016 med mange involverte. Siste året mot en felles forestilling med færre på scenen og profesjonell koreograf og instruktør.

– Dansen skal løftes til et nivå som til slutt kan presenteres på Riksscena for Folkemusikk i Oslo og på kulturhusene i Akershus, sier Tomasgård.

SAFFA står bak søknaden om å få «Bygda dansar» til Akershus, og det er SAFFA som skal administrere prosjektet.
Millionene kommer fra kompetansesenteret Norsk senter for folkemusikk og folkedans i Trondheim, som igjen får penger fra Kulturdepartementet. Det forutsettes at fylkeskommunen bidrar. I Akershus legger fylkeskommunen 450.000 kroner i potten.

Det er rift om «Bygda dansar», som første gang ble dratt i gang i Sogn og Fjordane i 2001. Til nå er prosjektet gjennomført i fem fylker. At Akershus ble det neste, var ingen selvfølge.

Folkedans fra Akershus

Alle videregående skoler får kurstilbudet, uansett linjefag. På danselinjen ved Ski videregående skole blir nyheten mottatt med ekstra stor begeistring, både av elever og lærere.

Norsk folkedans står på danseelevenes fagplan. Elever og lærere fra Ski har i flere år reist til Ole Bull Akademiet på Voss for å lære. At skolen får et kurstilbud hjem, mener fagkoordinator for dans, Stine Svensson Norheim, er fantastisk.

– Jeg er veldig interessert i å få dette til Ski. Det er også bra for oss at det blir et stort prosjekt på dans i fylket, sier Norheim.

«Bygda dansar» skal bygge bro mellom ungdom og lokale dansegrupper og spellemannslag. SAFFA representerer 70 lag i Akershus.

– Vi vil lage møteplasser for dans utenfor skoletiden, og koble ungdom med det frivillige kulturlivet, sier Tomasgård.

Elevene er med

Elevene i andre klasse, som i vinter var på studietur til akademiet på Voss, lytter interessert til nyheten Tomasgård kommer med. Ikke minst om at de kan lære lokal dansetradisjon, noe de ikke vet at finnes.

– Vi hører om bygdedanser fra oppover i landet, men det er interessant å få mulighet til å lære folkedans fra der vi har vokst opp, sier Josefine Horn fra Vinterbro.

Artikkeltags