Oscarsborgs innsats 9. april 1940 kan på ingen måte undergraves. Senkinga av den tyske krysseren Blücher var med å utsette Hitlers plan om å innta Oslo den dagen. Dette ga Kongen og regjeringen de nødvendige timene, slik at de kom seg i sikkerhet.

FROGN: Men for en dramatikk det må ha vært for Drøbaks befolkning! Når Oberst Eriksen klokken 04.21 snudde seg til batterisjef, kaptein Sødem og rolig meddelte: - Nu kan du åpne ild. Og seks minutter senere smalt den første torpedoen, med et 100 kilos stridshode, inn i Blücher og når torpedo nummer to fulgte tett etter, så formelig løftet dekket seg og den store båten la seg over på siden. På denne tiden hadde det samlet folk seg langs hele strandsonen i Drøbak.

I Frogn bygdebokverk nr. 4 kan vi lese om Blüchers siste dramatiske minutter: "Oljen som fløt på vannet klistret seg til de kavende menneskene. Den brant i øynene og verket i lungene. Bevegelsene ble tunge, og magen vrengte seg. Det slo en voldsom ildsøyle opp fra det sunkne skipet, som om det var en hån mot de som kjempet i vannet. Mange brant til døde som oljetrukne fakler, andre ble kvalt og gikk under da flammene spiste opp surstoffet langs vannflaten."

Også fra landsiden ble Blücher beskutt. De tre bemannede kanonene på Kopåsb atteriet ble avfyrt cirka 22-23 ganger mot Blücher og mot krigsskipet Lützow som fulgte like bak Blücher. Det var skuddene fra Kopås som traff styremekanismen på Blücher.

Les også: Tente bål av to millioner kroner for å varme seg

Det antas at det denne dagen omkom mellom 700 og 900 tyske soldater. Vannet holdt bare et par grader, og blant de omkomne så hadde mange redningsvester på. Men, vannet var så kaldt at de med vester brukte lengre tid på å komme seg i land, og druknet til tross for vestene.