Nå kan du låne e-bøker på Follo-bibliotekene

EBØKER TIL UTLÅN: Biblioteksjef Aase-Liv Birkenes (t.v.) og bibliotekar Kristine Mesgrahl viser deg gjerne hvordan du kan låne ebøker fra iPad eller smarttelefon. Nå kan alle som er registrert på et folkebibliotek i Akershus låne ebøker via appen eBokBib. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

EBØKER TIL UTLÅN: Biblioteksjef Aase-Liv Birkenes (t.v.) og bibliotekar Kristine Mesgrahl viser deg gjerne hvordan du kan låne ebøker fra iPad eller smarttelefon. Nå kan alle som er registrert på et folkebibliotek i Akershus låne ebøker via appen eBokBib. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

KOLBOTN: I dag fredag 13. september kl 13.00 går startskuddet for utlån av ebøker på alle folkebibliotek i Akershus. Nå kan du ta med iPaden, Iphonen eller lignende android "dings" og stikke innom ditt bibliotek for instruksjon.

Oppegård bibliotek setter også av tid hver onsdag kveld og torsdag ettermiddag ut oktober til å hjelpe alle som ønsker starthjelp. På seniorsurfdagen 9. oktober blir ebøker tema.

Lån ebok på toget

Dette har de ventet på lenge, bibliotekarene på Kolbotn. Nå henger iPaden i snor rundt halsen på biblioteksjef Aase-Liv Birkenes og  bibliotekar Kristine Mesgrahl,som er mer enn klare til å veilede brukere.

Ebøker er etterspurt, spesielt av folk i alderen 40+, sier biblioteksjef Birkenes.

– Jeg har tro på at ebøker kan trekke flere lesere til biblioteket. Både gamle «kunder» som kommer tilbake og nye som kommer til, sier Birkenes.

Har du lånekort, kan eboklånet betjenes fra sofaen hjemme eller togsetet på vei til jobb. Foreløpig kan du velge mellom 200 nye norske bøker og over 100 gamle, frigitte klassikere.

De 200 ebøkene til utlån er norske romaner fra 2012 og 2013, innkjøpt og fordelt av Norsk kulturråd.

– Dette tallet må vi jo raskt få opp, men det er avhengig av avtalene vi får med forlagene, sier Mesgrahl.

– Vi har nedsatt en innkjøpsgruppe, sier Birkenes.

Førstemann til mølla

I Akershus er ebok-satsingen et samarbeidsprosjekt mellom fylkets 22 folkebibliotek.

Det betyr at mens bibliotek i Bergen og Oslo har få av hver tittel, har bibliotekene i Akershus 22 eksemplarer til utlån. De kan lånes fritt på tvers av kommunegrensene. Her gjelder førstemann til mølla-prinsippet.

Ebøkene kan imidlertid ikke lånes over fylkesgrensene. De blir i Akershus.

Slik gjør du

Det er en enkel prosess å låne ebøker. Første steg er å registrere seg ved et bibliotek i Akershus og få et lånenummer. Nummeret finnes på lånekortet, for den som allerede er bibliotekbruker.

Deretter søker du opp «eBokBib» på App Store eller Google Play og laster appen ned på din smarttelefon eller iPad.
På appen taster du inn lånenummer og pinkode, det siste får du tilsendt som sms eller mail.

Nå er du inne i det digitale biblioteket. Neste gang du skal inn, trykker du bare på appen uten innlogging.

Tre ebøker kan lånes samtidig. Her finnes bøker av blant andre Jo Nesbø, Unni Lindell, Jon Michelet, Gert Nygårdshaug og Line Baugstø.

Ebøkene lastes ned på din telefon eller iPad. Etter tre uker er lånetiden over. Da slettes de, og blir tilgjengelig for ny lånere.

De gamle klassikere som er fritt tilgjengelig, slettes ikke. Her finnes skatter som Heimskringla av Snorre Sturlasson, krim av Stein Riverton, dikt av Rudolf Nilsen og reiseskildringer av Nansen og Amundsen.

Appen som nå kan lastes ned, vil bli oppgradert til våren, opplyser Mesgrahl.

Med den neste versjonen kan bøkene hentes opp på alle dine digitale "dingser". Har du lånt en bok via iPaden, kan du også lese den på telefonen.

På dagens versjon kan du se hva du har lånt på alle enheter, men bare åpne boka på den du lastet den ned på.

Her kan du se fylkesbibliotekets bruksanvisning for å låne ebøker!

Artikkeltags