Gå til sidens hovedinnhold

Bli med på tur Svartskog rundt

Artikkelen er over 6 år gammel

OPPEGÅRD: Denne «oppstartsturen» begynner på den store P-plassen ved Bekkensten på Svartskog, vel 3 km sør for Ingierstrand Bad. Enkleste atkomst med bil er fra Gamle Mossevei langs Gjersjøen å følge Roald Amundsens vei i 2,5 km, skiltet mot Svartskog (den krysser E6).

I veidele før Oppegård kirke følges Bekkenstenveien (grusvei skiltet mot Ingierstrand) til høyre i snaue 2 km, ned til Bunnefjorden der stor P-plass.

Etter 300 m fra veidelet passeres på venstre hånd gamleskolen på Bålerud, med interessante infotavler «Turstier/ Svartskog Landskapsvernområde/Oldtidsveien».
Etter 900 m passeres Svartskog Idrettsplass (Vestenga), som rundturen senere krysser.

Forbi Roald Amundsens hjem

Fra Bekkensten (1) følges bommet vei sørover, skiltet «Uranienborg 0,6 km» ved infotavle. Ta rett etter hus nummer 134 sti merket «Kyststi» (2) til høyre ned mot og langs sjøen (se hovedbildet), med stedvis tilrettelagte steintrapper frem til Roald Amundsens hjem Uranienborg, rett ved Bålerud brygge (3).

Noe på skrå til venstre over Bunnefjorden ligger Blylaget. Rett ovenfor brygga står statuen av polfareren og hans hund. Man kan videre følge veien i 700 m opp til Svartskog Kolonial (B), men det anbefales langt heller å fortsette sti på venstre side av rødmalt bu (A).

Rett før brunt og hvitt badehus krysser man en oppbygd sti som fører på skrå ned mot sjøen. Fortsett på venstre side av badehusene, på sti 10-20 m ovenfor vannkanten i 250 m og ved rusten gjerdestolpe ned på grusstrand frem til hvitt hus. Atkomst videre sørover til Svartskog brygge er sperret med gjerde.

Ta i stedet en fantastisk fin oppbygd sti, som i svinger fører opp den furuskogkledde siden til en gammel sementtrapp. Gå til sammen 71 trappetrinn opp til grunnmuren etter et hus som brant omkring 1980 og ut på Svartskogveien. Den fører sørover via Linnekastveien ned til Sjødalstrand (anbefales som avstikker, 2 km hver vei), men ta ellers 150 m til venstre, til Roald Amundsens vei og Svartskog Kolonial, som selvsagt må besøkes (4).

Til Vestenga og Prosted

Nå følger vel 800 m på vei, forbi snuplassen for buss og så Rødstenveien til venstre, med bolighus på begge sider. I veikrysset med Svartskogveien tas til høyre til Vestenga Idrettsplass og her til venstre over plassen.

I skogkanten starter blåmerket sti, skiltet «Linjestien/Ingierstrand Bad 3/Torbjørnrud», dessuten infotavle og kasse med kart og info om «Turstier» i området.»Til Fots i Oppegård 6 og 7» er to av 13 turtips i Oppegård kommune, samlet i et eget turhefte.

Etter vel 100 m er det stidele, der stien på skrå mot høyre går til Torbjørnrud. Fortsett i stedet Linjestien mot Ingierstrand Bad i blåbærterreng og stedvis utsikt mot fjorden frem til strømmast.
Det er nå man skjønner hvorfor stien kalles «Linjestien». Fortsett 350 m videre, til skiltet Rasteplass rett etter en steinur, der man tar en selvsagt stopp (5).

Fortsett «Linjestien» frem til stidele «Prosted / Ingierstrandveien» og følg her blåmerket sti til venstre. Mulig avstikker er å fortsette Linjestien i vel 400 m og så følge skiltet sti til høyre til den gamle husmannsplassen Torbjørnrud og Oldtidsvei-traseen (cirka 400 m).

Prosted-stien kommer ned på Ingierstrandveien ved nummer 110. Rett før gjerdet på stikkveien ned til eiendommen fører en 50 m lang vei til venstre ned til sjøkanten (anbefales). Det er nå bare 600 m sørover på Ingierstrandveien tilbake til startstedet Bekkensten.

OBS:

Ta deg forresten først tid til å følge Ingierstrandveien nordover i 300 m til Strandskogen (6) og de neste 400 m til ­restene etter Strandskogen brygge.

Kommentarer til denne saken