Gå til sidens hovedinnhold

Hit kommer det 7000 besøkende i sommer

Artikkelen er over 6 år gammel

VESTBY: Birger Hekkelstand var kommunalsjef i Vestby i 26 år. Som pensjonist er han ekstremt opptatt av Son kystkultursenter og er det nærmeste man kommer et levende oppslagsverk om skattkammeret som ligger i sjøkanten i idylliske Son. Vestby Avis har tatt en sommerprat med pensjonisten.

Akershus og Oslo

– Det skjedde en stor konsolideringsprosess i Akershus fra 2005 til 2007, og senteret inngikk i Akershusmuseet. Deretter ble vi en del av Oslofjordmuseet, sier Hekkelstrand, og tillegger at selv om man mistet forbindelsen med Follo museum valgte man å opprettholde kontakten, ikke minst grunnet mye arkivmateriale som fantes der.

Han forteller at to båter de hadde berget, fulgte med på lasset, nemlig «Sally» og «Octava».

Son kystkultursenter har flere bygninger, blant annet Jostushuset, den lille brannstasjonen, som ble restaurert og bygd opp igjen av elever fra Vestby videregående skole, Glennehuset, «Slippen» og Museumsbrygga.
Ved den siste ligger syv, åtte verneverdige båter.

Hvert senter

– Disse båtene har alle som èn vært representative for kystkulturen langs Oslofjorden.

Son Kystkultursenters Venner ble stiftet for fire år siden, og kultursjefen med 26 års fartstid i kommunen er fortsatt en kulturens mann.

– Jeg har vært med siden starten i 1991, sier Birger Hekkelstrand, og legger til at hver eneste kommune langs kysten skulle ha sitt eget kystkultursenter.

I Son har dette vært en ubetinget suksess, og ifølge den tidligere rådmannen skyldes det flere ting.

Sentralt til

– Politikerne var positive. Vi sikret oss viktige eiendommer på svært strategiske plasser og ligger meget sentralt til i Son. I sommer blir det full rulle på senteret. Vi regner med opp mot 7000 besøkende i løpet av sesongen, smiler han.

Vi sitter i solveggen utenfor det lille, røde huset ikke langt fra stranden i Son sentrum og Birger forklarer de ulike kartene som henger ute i hagen.

– Disse kartene viser Oslofjordens utvikling. Det eldste er fra 1584, og er det første sjøkartet som ble tegnet om fjorden. Visstnok av en nederlender, tillegger han.

I sommer er det ett navn som kommer til å gå igjen oftere enn andre, nemlig skipsbygger og reder Jac. M Iversen.

– Han var en av de virkelig store på den tiden, og vi har bred utstilling om mannen og hans arbeider, sier Hekkelstrand.

Iversen holdt til i både Oslo, Moss og Son før han flyttet til Stockholm, minnes Hekkelstrand.

God plass

Inne i det lille, røde huset er plassen utnyttet godt. Her finnes mye om skipsbygger Iversen, bilder og historier om hans hektiske liv. Tidsriktig charlestonmusikk surrer i luften.

Den avgåtte kulturmannen forteller at sommerens gjester er i alle aldre og av begge kjønn. Dessuten er de blide.

– Ja, alle som kommer på kystkultursenteret er blide og hyggelige, mener han.

Sommerens program er ferdig spikret, og det er et enormt stykke arbeid som er gjort på forhånd.
En sniktitt i det omfangsrike programmet viser godbiter på rekke og rad, hver eneste uke finnes det mer enn en god grunn for å legge turen til skattkammeret ved sjøkanten i Son.

Skjer mye langs vannet

– Man kan se på birøkt og brødbaking, teste stedets beryktede snorkelsuppe eller slå av en prat og lære noen triks av olympisk mester i seiling, Siren Sundby.

Birger Hekkelstrand er stolt av programmet som forteller om salg av kaffe, vafler, bålpanne og pølsespyd. Her er noe for alle typer ganer.

Bryggegudstjeneste og fridykking, hva arkeologene fant og ny flaggdag i Son.

– Alle som kommer og besøker oss er så blide og hyggelige, gjentar kultursjefen som ikke er så rent lite blid og hyggelig selv, heller.

Kommentarer til denne saken