Internasjonal familiefestival i Ås

Kossa Diomandé underviser i afrobeat på Barnas Verdensdager. Denne uken har han også spilt med barn på Ås kulturskoles Musikkverksted.          FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Kossa Diomandé underviser i afrobeat på Barnas Verdensdager. Denne uken har han også spilt med barn på Ås kulturskoles Musikkverksted. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

ÅS: Lørdag er det igjen klart for Barnas Verdensdager i Ås, en internasjonal kulturfestival for hele familien. Parkeringsplass, kulturskolen og ungdomshusets lokaler ved Åsgård ryddes, for å gi plass til kulturverksteder og mat fra mange land. 

Barnas Verdensdager, med utspring i Oslo World Music Festival, har fått solid fotfeste i Ås. Kommunen er nå et av 18 steder i Norge som arrangerer Barnas Verdensdager. Det første året deltok rundt 1.000 mennesker. I fjor høst kom det nærmere 1.500.

Barnas Verdensdager har et budsjett på ca. 100.000 kroner. Penger fra Ås internasjonale kultursenter, som er et underbruk av Kulturskolen i Ås, finansierer festivalen.

Ås internasjonale kultursenter har status som “Prosjekt med nasjonal overføringsverdi”, og har for 2013 fått 900.000 kroner i støtte fra kultur-departementet.

Siden starten i 2010, har Ås internasjonale kultursenter fått til sammen 2,1 millioner kroner i statlig støtte.

Åtte kulturverksteder

I år byr Barnas Verdensdager på åtte kulturverksteder, med undervisning i hip hop, afrobeat, gamelan, norsk folkemusikk, persiske eventyr, animasjonsfilm, bildende kunst og spikking.

Hvert verksted varer ca. 20 minutter, er gratis og åpent for alle. Lokale lærerkrefter fra kulturskole og bibliotek stiller opp. Også to kurslærere er innleid fra Riks-konsertene. Det er Kossa Diomandé, perkusjonist og danser, og Lars Johansen, som spiller det indonesiske instrumentet gamelan.

Mye skjer også på og rundt utescenen ved Åsgård lørdag. Maten som selges, gir en smak av den store verden. Utenlandske studenter ved UMB, samt beboere fra Bjørnebekk, står for kafétilbudet.

Mange gode krefter står sammen om arrangementet. Rundt 100 personer, de fleste frivillige, er med og jobber. Dekoren står elever ved utstillingsdesign på Ås videregående skole for.

– Barnas Verdensdager er kommet for å bli. Vi har alt satt dato for neste år, sier leder for Ås internasjonale senter, Ellen Sibe Kråkenes.

Artikkeltags