Gå til sidens hovedinnhold

– Religion er personlig sak

Færre kirkegjengere og troende

Artikkelen er over 5 år gammel

Færre som tror på gud og færre kirkegjengere. Sogneprest Georg Børresen sier humoristisk at det er med brannstasjonen som det er med kirken.

ÅS: Georg Børresen er ferdig med en hektisk arbeidshelg. Påsken betyr mange gudstjenester for sognepresten i Ås, men også nærmere en dobling av antallet mennesker som kommer på gudstjenestene i forhold til søndager flest.

– Påsken er rolige dager, og folk senker skuldrene. Det tror jeg er en av grunnene til at folk tar turen til kirken. Også tror jeg at påskens budskap fascinerer. Påsken formidler bokstavlig talt et utrolig budskap. Jesus som er død vekkes opp til nytt liv.

Sognepresten merker at det sakte, men sikkert blir færre mennesker på gudstjenestene en «vanlig» søndag. Da han startet som sogneprest i Ås for snart 10 år siden var det gjennomsnittlig nærmere 160 personer per gudstjeneste, nå er det nærmere 120.

Nedgangen i kirkegjengere tar han med ro. Han tror ikke det skyldes mindre tro, men at folk har mer å gjøre.

– Samfunnet endrer seg, og ikke minst er det mer hektisk rundt oss. Jeg merker det jo selv når jeg har en frihelg, man vil besøke venner og har mye på programmet.

– Vi er travle mennesker. Folk søker til kirken når de har anledning til det.

Samvittighet

At færre nå sier at de tror på Gud, vil ikke Børresen heller problematisere.

– Jeg er ikke noe begeistret for det, men det er viktig at folk får utøve sin tro som de vil. Det er en personlig sak, ikke minst hvordan man utøver troen.

Han peker på at kirken gikk i bresjen for at muslimer skulle få utøve sin tro for 40–50 år siden.

– Min oppgave som prest er å være åpen for de som ønsker kontakt med kirken og møte dem der de er, sier Børresen og mener kirken har hatt en positiv utvikling i forhold til hans oppvekst.

– Det var annerledes da jeg vokste opp. Kirken var flink till å fortelle at jeg ikke var bra nok, så jeg levde med masse dårlig samvittighet. Slik ønsker ikke jeg at dagens kirke skal være. Dårlig samvittighet er skjelden en positiv resurs.

– Jeg ønsker jo ikke at folk skal møte meg med dårlig samvittighet siden de ikke har vært i kirken på en stund.

En brannstasjon

Sognepresten i Ås er utdannet brannmann og jobbet som dette på Nesodden i 14 år samtidig som han var prest.

– Jeg pleide humoristisk å si at det er med brannstasjonen som det er med kirken. Alle er glad for at den er der og mange håper de aldri får bruk for den.

Han peker på at kirken for mange har en kulturell betydning. Folk vil døpes og begraves i kirken, men ikke nødvendigvis gå på gudstjenester.

– Alle i Norge har et forhold til kirken. Over 90 % av befolkningen gravlegges gjennom en kirkelig seremoni (2014, nyeste tall, journ. anm). Det er det jo ingen som ser fram til, men mange er takknemmelige for den hjelpen de får i en slik situasjon.

Kommentarer til denne saken