Ski menighet skriver kirkehistorie

FASTEKVELDER: Karl Gervin(til venstre) inviterer til 27 fastekvelder i Ski nye kirke. Sogneprest Johannes Ulstein ser frem til det som blir en trosopplæring for voksne – i kortformat.

FASTEKVELDER: Karl Gervin(til venstre) inviterer til 27 fastekvelder i Ski nye kirke. Sogneprest Johannes Ulstein ser frem til det som blir en trosopplæring for voksne – i kortformat.

Artikkelen er over 4 år gammel

Ingen norsk menighet markerer fastetiden så kraftfullt som Ski.

DEL

SKI: Hver hverdagskveld mellom askeonsdag og påske – 27 hverdagskvelder i alt - inviteres Skis befolkning til en kort kveldssamling som kombinerer stillhet og konsentrasjon med kunnskapsformidling. Det hele blir rett og slett en liten trosopplæring for voksne.

De fleste forbinder fastetiden med mat – eller kanskje heller mangel på mat. Men faste er noe mye mer. Ordet faste stammer fra gammelnorsk, og betyr helt enkelt å holde fast på. Fastetiden skal hjelpe oss til å feste grepet på viktige sider ved troen.

Dette er utgangspunktet når Ski menighet inviterer til fastesamlinger i Ski nye kirke. Samlingene kombinerer muligheten til å koble av fra hverdagsmas og forpliktelser, og i stedet la tankene hvile i et vakkert og rolig kirkerom. Kirken er åpen fra kl.21. og det gir litt tid for stillhet før selve programmet starter 21.30. Mange ønsker å tenne lys, andre ønsker bare stillhet og ro.

Tidligere sogneprest i Ski, Karl Gervin vil da ta oss med inn fastens innhold. Uke for uke vil han utdype hvordan vi kan feste grepet på store fastetemaer - først bibellesning, barmhjertighet og bønn. Så vil han ta for seg hva tradisjonen sier om å styrke våre begreper om Gud. Siden kristendommen utfordres fra mange kanter, vil han den siste uken vise hvordan noen av dagens teologer møter disse utfordringene.

– De 27 dagene vil på mange måter bli en slags trosopplæring for voksne. Og ingen behøver å bekymre seg for lange foredrag en sen kveldsstund. Jeg trenger ikke mer enn 7-8 minutter : Det som ikke kan sies kort, fortjener sjelden å bli sagt, sier Karl Gervin.

Hver kveld avsluttes med kirkens gamle kveldsbønn – kompletoriet. Det synges gregoriansk og det er meget vakkert. Selve programmet varer ca. 20 minutter – fra 21.30 til 21.50. Fastetiden innledes i morgen, askeonsdag, med kveldsmesse kl. 21.00.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken