Ole Paus og Jonas Fjeld leverte mye godt humør i Kolben

Kamerater: Ole Paus og Jonas Fjeld er gamle kompiser med lang fartstid i norsk musikkliv.  De imponerte med god helse i Kolben.alle foto: adrian bjørdaL

Kamerater: Ole Paus og Jonas Fjeld er gamle kompiser med lang fartstid i norsk musikkliv. De imponerte med god helse i Kolben.alle foto: adrian bjørdaL

Artikkelen er over 1 år gammel

Jonas Fjeld er stemmen og han husker «når det skjedde». Ole Paus er den hese formidleren, som husker at det skjedde, men ikke når. Sånt blir det et knallbra musikalsk show av.

DEL

KOLBOTN: De to rustne herrene, Jonas Fjeld og Ole Paus, må ha funnet opp middelet som fjerner både rust og irr på musikalske hjerner. Det er heller ikke noe i veien med herrenes blodtrykk eller lungekapasitet. Iallfall ikke slik et entusiastisk publikum i et stappfullt Kolben kulturhus opplevde søndag kveld.

– Vi er nok gamle, men ikke dumme, fastslo Jonas Fjeld med et smil til Ole Paus, en fersk 70-åring.

Gammelt og nytt

Den musikalske duoen holdt det gående med historier fra en lang turné-, konsert- og platekarriere og et tyvetalls låter gjennom en time og tre kvarter. Innimellom gjorde de noen ironiske dypdykk ned i egen alderserfaring, uten at det ble særlig rustent av den grunn, heller gode minner for de fleste.

Det startet med «Engler i snøen» (Ole Paus sang konsekvent sneen) og ble avrundet med den vakre «Hun kom som en engel». Hele tiden krydret med nytt og gammelt fra de to herrene på tilsammen 134 år.

Blant det forholdsvis nye var den ironiske visen om tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som bor bare tre steinkast fra Kolben-scenen. Den ble laget i anledning syv års «jubileet» til Bondeviks «Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter».

- Med all den krigen som er i verden i dag, skjønner vi jo at senteret ledes av en pensjonist.

– Men nå er det jo også sånn at fred ikke lønner seg, det blir jo ikke noe penger av det, kommenterte Ole Paus og tro til med visen «Fred lønner seg ikke».

Damene er blitt eldre

Blant erfaringene de to musikerne har gjort gjennom livet er blant annet håravfall og at ørene vokser på eldre mennesker.

Vi er nok gamle, men ikke dumme

Jonas Fjeld, fra konserten i Kolben

Viktigere for dem er at kvinnelige amorøse groupies ikke lenger følger etter dem hotellet, men blir sittende igjen i salen for å ta selfies. Kommentaren kom med visa «Preik», et mellomstadium, hvor damene forfølger dem for å prate om sine ekteskapsproblemer.

Andre erfaringer de har gjort som musikere er at det ikke lages protestsanger lenger, heller ikke sanger til diamantbrudepar eller konfirmanter. Derfor bød de like godt på sine varianter av fortidens sangskatter. Fremmedfrykt er også et ord som har fått en annen klang gjennom årene. Hentydningen gikk direkte til FrP-statsråden Per Sandberg med den gripende teksten «Bon Voyage».

Helsa holdt

De to rustne herrene var ikke bare i god form, men også i godt humør gjennom flere improvisasjoner, hvor det hele stoppet opp i latter på begge sider av scenekanten. Publikum fikk også trimme stemmebåndene gjennom stående allsang.

Både Ole Paus og Jonas Fjeld ga av seg selv hele veien, musikalsk og verbalt. Helsa holdt showet gjennom. Og de forlot scenen uten en eneste rustflekk, faktisk enda mer oppløftet enn da de tuslet inn til publikum.

Artikkeltags