Antimobbe-Kjetil tok Langhus skole med storm

ENGASJERT: Kjetil Hasselberg besøkte 5.-7. trinn ved Langhus skole tirsdag. Her fra mobbequizen der lærerne Ingrid Raanaas Homme og May Iren Jakobsen (nærmest) møtte elevene til dyst. ALLE FOTO: STIG PERSSON

ENGASJERT: Kjetil Hasselberg besøkte 5.-7. trinn ved Langhus skole tirsdag. Her fra mobbequizen der lærerne Ingrid Raanaas Homme og May Iren Jakobsen (nærmest) møtte elevene til dyst. ALLE FOTO: STIG PERSSON

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LANGHUS: Mobbing glemmes aldri. Men ikke gode hjelpere heller.

Det var noe av essensen til Kjetil Hasselberg da han besøkte Langhus skole tirsdag. Aktiv voksen i FAU ved skolen hadde hyret ham inn til foreldremøtet for 5.-7. klasse i går kveld. På dagen hadde han forestilling for elevene i samme alderstrinn.

Vi kjenner ham som halvparten av Kjetil og Kjartan fra showet på TV2. Men han har lang erfaring som lærer, inspektør og nå er han rektor. Ikke minst har tv-duoen dratt i gang Trivselsleder-programmet, som har vokst seg stort på få år.

– Jeg tror det er på 1200-1300 skoler i hele Norden. Jeg startet det og jobbet med det i tre år. Etterpå har jeg holdt på med litt andre ting. Kjartan holder på med det ennå, sier Kjetil Hasselberg.

God respons

Han er glad opplegget har slått godt an på Langhus skole.

– Jeg gjør som regel ett show i måneden, gjerne i kjøreavstand. Det er ikke så mye reising på kryss og tvers av landet lenger, sier Hasselberg, som setter stor pris på responsen han fikk fra elevene.

– Det er veldig hyggelig, for jeg er en gammel sirkushest, legger han til.

Han ble mobbet selv som barn, og delte av sine egne erfaringer for både elever og foresatte ved Langhus skole.

–  Mye av tingene som skjer mellom unger i dag er likt som før. Det er ikke noe nytt sånn sett, men kanskje mer at det flyttes over på digitale plattformer. Du skal være grei mot andre uansett hvilken plattform du er det på. På ungdomsskoler snakker jeg mer om digital mobbing, sier Kjetil Hasselberg.

30.000 gruer seg

I forestillingen sin kom han med mye interessant. Jenter mobber mindre enn gutter, men det er vanskeligere å oppdage og gjøre noe med det. Dessuten mobber jenter bare jenter, og da stort sett andre jenter i samme klasse og i hvert fall noen de kjenner. Gutter mobber tre ganger mer enn jenter, og det trenger ikke være noen de kjenner.

– Folk som mobber på ungdomsskolen, har tre ganger høyere sjanse til å bli kriminelle som voksne. Mobbere har lavere karaktersnitt. Da blir du opptatt av andre ting enn å gjøre det bra på skolen, sa Kjetil Hasselberg.

– Hver dag er det 30.000 barn som gruer seg til å gå ut i skolegården. Det er mobbearena nummer én, sa han. 80 prosent av all mobbing skjer foran et publikum. Si fra, hent en lærer.

Ville gjøre noe med det

– Jeg ble mobbet det siste året på barneskolen og det første året på ungdomsskolen. Det var de to verste årene i mitt liv. Jeg bestemte meg for at jeg skulle gjøre noe med det når jeg ble voksen, sa han.

Det har han gjort til gagns. Han startet Trivselslederprogrammet i 2008. Elevene selv gjør en innsats for å gjøre skolegården til et triveligere sted.

– Mobberne har ikke tatt peketesten, sa han. Når de kanskje sier «Du er en idiot!» og peker på noen, peker tre fingre fortsatt tilbake på mobberen selv...

Artikkeltags