Nå kan du besøke biblioteket tidlig og sent

Adgang tidlig og sent: Biblioteksjef Aase-Liv Birkenes (t.v.) i Oppegård bibliotek, har meråpent adgangskort på telefonen, mens rådgiver og assisterende biblioteksjef Kristine Mesgrahl har et vanlig digitalt lånekort. Begge deler gir adgang til Oppegård bibliotek i tidsrommet 7-22 hver dag. foto: ole kjeldsberg endresen

Adgang tidlig og sent: Biblioteksjef Aase-Liv Birkenes (t.v.) i Oppegård bibliotek, har meråpent adgangskort på telefonen, mens rådgiver og assisterende biblioteksjef Kristine Mesgrahl har et vanlig digitalt lånekort. Begge deler gir adgang til Oppegård bibliotek i tidsrommet 7-22 hver dag. foto: ole kjeldsberg endresen

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå kan du også gjøre som flere hundre andre i Follo: Gå på biblioteket etter at ungene har sovnet eller før du drar på jobb eller studier.

DEL

FOLLO: De fleste bibliotek i Follo har ubetjent åpningstid i noen timer før eller etter ordinær åpningstid. Nå kan du besøke biblioteket også før eller etter denne tiden, men da må du inngå en kontrakt med biblioteket.

– Kjempefin ordning for oss, som er studenter, sier Jakob Netsgaard, Simen Bakke og Even Bakke, som er samlet rundt et bord i Oppegård bibliotek. De går på BI og leser til eksamen i metode og økonometri til batchelorgraden.

Alle tre bor i Oppegård og skaffet seg meråpentkontrakt for et par uker siden.

– Det er praktisk for oss sånn rett før eksamen, å ha tilgang til biblioteket nesten hver time i våken tilstand, er de enige om.

Vinterbro første ute

– Biblioteket er jo til for alle innbyggerne og da tar de vel også vare på det, er tanken bak denne ordningen, som er basert på tillit, sier biblioteksjef Aase-Liv Birkenes ved Oppegård bibliotek.

Her startet de med såkalt meråpent bibliotek 1. april. Så langt har cirka 200 brukere inngått kontrakt og kan benytte seg av bibliotekets tilbud fra klokken 7 om morgenen til klokken 22.

– Vi har ikke tall for hvor mange som besøker biblioteket tidlig og sent, men vet at 20-30 benytter seg av denne mulig-heten på søndager, sier biblioteksjefen.

Det var bibliotekfilialen på Vinterbro som var først ute i Akershus med meråpent bibliotek. Her startet de opp allerede i september og har til nå inngått kontrakt med 230 brukere.

– Vi lanserte ordningen for noen uker siden, men kom i gang med meråpent først denne uken. Det skyldes at vi hadde problemer med låsene, sier biblioteksjef Marianne Selvik ved hovedbiblioteket i Ås.

Ski i høst

– Vi håper å kunne ha mer-åpent på plass i løpet av høsten, sier Eileen Fredriksen ved Ski bibliotek.

Politikerne har bevilget pengene og prosjektet går utpå anbud i disse  dager. Det betyr at bibliotekbrukere med nasjonalt lånekort og personlig pinkode kan besøke Ski bibliotek både tidlig og sent allerede i løpet av denne høsten. Forutsetningen er at brukeren har inngått en kontrakt med biblioteket.

Kommunen har satt av inntil 500.000 kroner til ordningen, som er ute på anbud i disse dager.

– Det er et omfattende prosjekt med låser, skifte av hoveddør og kameraer.

Biblioteket i Vestby forbereder ordningen til politisk behandling i løpet av året og håper å kunne starte ved bibliotefilialen i Son neste år.

Også biblioteket i Enebakk håper å få til meråpent neste år, mens biblioteket i Frogn har avskrevet ordningen.

– Vi holder til i en brannfarlig trebygning fra 1700-tallet midt Drøbak sentrum, så dette er ikke aktuelt for oss, sier biblioteksjef Torild Andrea Berg.

– Den som vil ha tilgang til biblioteket tidlig og sent, må inngå en kontrakt med biblioteket og du må være over 18 år. Du får et nasjonalt lånekort med en personlig pinkode og har ikke lov til å slippe inn andre i biblioteket enn du selv har ansvaret for, sier biblioteksjef Aase-Liv Birkenes.

Artikkeltags