OPPEGÅRD: I hvert sitt store, lyse atelier ønsker Kari Wang og Lillian Netskar velkommen til åpent verksted.

Hos Wang er folklore tema for tiden, mens fargeharmonier fyller lerretene til Lillian. Malerne er to av fem kunstnere som har flyttet fra Odlobygget til Tyrigrava på Svartskog.

– Vi befinner oss nå i restauranten. Lokalet er delt i to med vegger som lett lar seg fjerne, forklarer Wang og Netskar.

I etasjen over har tekstilkunstnerne Anne Knutsen og Anne Marit Mellum funnet seg til rette. Dette var en leilighet før rommene ble verksted for kunstnerne.

Svingtrappen i mur med smijernsgelender er et kapittel for seg. Netskar forteller:

– Vi har malt alt selv. Scannet den opprinnelige fargen og fikk den rette nyansen. Grå-rosa kan den vel kalles.

De forsikrer at det har vært mye røft dugnadsarbeid de siste månedene. Først nå kan de ta frem staffeli og komme i gang med det de egentlig driver med.

Femtemann fra Odlo, Georg Lederer, har fortsatt en jobb å gjøre før det gamle kjøkkenet kan tas i bruk som atelier. Men i underetasjen har grafiker Tom Larsen installert seg med solide presser og masse luft for sine litografier, og vegg i vegg med Wang har metallkunstneren Arne Aalborg flyttet inn.

– Fortsatt har vi plass til flere kunstnere i fellesskapet. En eller to kan få rom i tredjeetasje. Dessuten står hele eneboligen tom, frister Kari Wang.

Ro og inspirasjon

Det var i juni måned at kommunestyret vedtok å leie ut Tyrigrava til kunstnerne. Motormiljøet brummet høylytt. Stemningen var anspent. Nå har det roet seg, mener de.

– Det har gått seg til. Motorfolket samles fortsatt nede, og jeg tror de ser at vi legger godviljen til. Vi er positive til mangfold, forsikrer Wang.

Les også:

Tyrigrava til fylkesmannen

Tyrigrava har gjenoppstått for motormiljøet

De har respekt både for motorfolket og for den lange historien som sitter i veggene på Tyrigrava. Atmosfæren er inspirerende, syns de.

– Det var jo tungt å måtte flytte fra Odlo, men dette er et nydelig sted å være: Arbeidsro, frihet, masse lys og fantastisk utsikt, sier Netskar i buerommet med vinduer nesten helt rundt.

Fellesskapet har også blitt tettere enn på Odlo, hvor de var spredt rundt i den store bygningen. Det gir inspirasjon, syns de.
Gruppen har dannet foreningen Tyrigrava Kunstnerfellesskap. Torsdag gløttet de på døren og holdt åpent verksted. Mange spør hvordan de har det, og her fikk interesserte muligheten til å erfare det selv.
Fortsatt venter de på den endelige brukstillatelsen. Først når den er formalisert, undertegner de kontrakten. Da blir det skikkelig innvielsesfest.