Vi besøker Follos bibliotek oftere enn noen gang

Bibliotekbesøk: Ragnhild Heyerdahl, her med sønnen Sverre (3), er ofte på biblioteket på Kolbotn.  – For tiden går det mest i barnebøker, sier trebarnsmoren. FOTO: OLE KJELSBERG ENDRESEN

Bibliotekbesøk: Ragnhild Heyerdahl, her med sønnen Sverre (3), er ofte på biblioteket på Kolbotn. – For tiden går det mest i barnebøker, sier trebarnsmoren. FOTO: OLE KJELSBERG ENDRESEN

Artikkelen er over 3 år gammel

Vi kan avblåse ryktet om bokdøden, iallfall i ved bibliotekene i Follo. Fjoråret var et godt år både når det gjelder utlån og besøkstall i Ski, Ås og Oppegård.

DEL

FOLLO: Hver innbygger i Ås besøkte biblioteket nesten ni ganger i løpet av 2016, mens innbyggerne i Oppegård lånte med seg nesten syv bøker eller andre medier i løpet av året. Tallene for fjoråret er hyggelig lesning for de store bibliotekene i Follo.

Det er slutt på den tiden da besøkende i biblioteket gikk på gummisåler for ikke å forstyrre. I dag fylles bibliotekene med aktiviteter store deler av dagen enten med besøk av barnehagebarn, skoleklasser, det er spillkvelder, foredrag, språk-kafe og mye annet.

Men det viktigste i bibliotekene, bøkene, holder fremdeles stand.

Satser på unge lesere

Ski bibliotek hadde en liten besøksøkning, mens utlånet falt et par prosent. Ås bibliotek opplevde en økning i både besøk og utlån. Her økte utlånet med hele 6,4 prosent til over 93.000 utlån. Oppegård hadde en kraftig besøksvekst med 7,3 prosent eller 154.288 besøk i løpet av året. Når det er regnet ut besøk og utlån pr. innbygger, har vi trukket fra ti prosent av innbyggertallet (spebarn og svært gamle), som neppe oppsøkte biblioteket på egen hånd.

– Både besøk og utlån har gått opp ved biblioteket i Oppegård. Hva gjorde dere riktig i 2016?

– Det er tre forhold som gjorde utslag i fjor. Først og fremst har vi satset systematisk på barn og unge, spesielt etter at det er spart inn på skolebibliotekarene, sier Aase-Liv Birkenes, biblioteksjef i Oppegård.

– Dessuten hadde vi en lesekonkurranse for barn i sommer som var svært vellykket. Det medførte en stor økning i utlån av bøker til barn.

– I tillegg har vi et utstrakt samarbeid med frivillige gjennom forskjellige arrangementer, som for eksempel spillkvelder. Det gir utslag på både besøk og utlån, sier Aase-Liv Birkenes.

Hun understreker at utlånet av voksenromaner også tok seg godt opp i fjor.

– Boken er slett ikke død, fastslår hun.

Hyggelig på biblioteket

Det bekrefter Ragnhild Heyedahl, som er på bibliotekbesøk på Kolbotn sammen med tre år gamle Sverre. Trebarnsmoren har mammapermisjon.

– For tiden går det mest i barnebøker. Dette er et hyggelig bibliotek og det hender også jeg har «hjemmekontor» her med utsikt over Kolbotnvannet, sier Ragnhild Heyerdahl, som er journalist i LO-Aktuelt.

Ås bibliotek gleder seg også over en fin økning i fjor.

– Ås er en vekstkommune, hvor det skjer mye. Dessuten er bibliotekfilialen på Nordby i sterk vekst, og vi jobber aktivt mot skolene, sier biblioteksjef Marianne Selvik i Ås, som også skryter av innsatsen til de bibliotekansatte som forklaringen på den gode veksten.

Artikkeltags