Lærer seg folketoner uten noter

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Skal du lære folkemusikk, er det best uten noter og du bør lære å synge og danse samtidig.

DEL

SØRMARKA: I 2011 fikk Samarbeidsorganet for folkemusikk og folkedans i Akershus (SAFFA) 1,2 millioner kroner av Fure-stiftelsen.
Dette fikk de for å styrke og drive videre arbeid med folkemusikk for barn og unge. Et arbeid SAFFA har holdt på med i over 30 år.

Flott tradisjon

Pengene er brukt opp, men arbeidet fortsetter med uforminsket styrke. Dette fikk store og små være en del på Sørmarka.
Marianne Tomasgård er prosjektleder og kunne ønske velkommen til Sørmarka, til det 31. kurset i folkemusikk og folkedans.
Av de 120 deltagerne som hadde meldt seg på, var 23 barn og unge under 18 år.
De viste et stort engasjement og lærelyst og alt foregikk uten noter.
– Her lærer vi barna å spille folkemusikk på gehør. Vi har erfart at det er lettere å få musikken under huden når de slipper å følge med på noteark. Blir du sittende og følge med på et ark, glemmer du helt å høre på musikken. Du blir så opptatt av tegn og noter at du nesten glemmer å lytte, sier Tomasgård.

Best uten noter

ØB får lov til å være flue på veggen, og det er lett å se at barna storkoser seg når felespilling blir kombinert med både dansetrinn og sang.
Nathalie Ulland Reime (10) fra Ås og Tarjei Kirste (8) fra Ski er begge enige om at dette er gøy. De har litt erfaring med felespilling og er elever ved kulturskolen i hver sin kommune.
– Jeg synes det er kjempe gøy å lære folkemusikk. Når jeg er med her, får jeg treffe venner, holde konsert, og best av alt, det finnes ikke en note. Jeg er egentlig ikke så glad i noter, sier Tarjei.

– Hva med dans og sang i tillegg til spillingen?

– Det bruker jeg som oppvarming til felespillingen, sier Tarjei.
Nathalie, som er med for andre året, synes også kurset er morsomt.
– Jeg liker å lære nye sanger. Det kan være litt vanskelig uten noter, men etter hvert går det greit, sier Nathalie.
Prosjektleder Tomasgård er strålende fornøyd med arrangementet og flyr som en strikkball mellom de ulike øvingslokalene for å bidra med det hun kan aller best, nemlig folkemusikk.
– Jeg er glad for det vi har fått til de siste årene. Nå føler jeg at vi har fått et bein innenfor både kulturskolene og de ordinære skolene i fylket. Folkemusikken har fått innpass og blitt satt i en sammenheng som ikke har vært vanlig tidligere, sier Tomasgård.
Etter en lang dag med mye læring, er det konsert for foreldrene som står på plakaten.
– «Hentekonsert» har blitt et begrep som alle barna gleder seg veldig til. Da får de vist frem alt de har fått undervisning i, sier prosjektlederen.

Artikkeltags