Maren lager film om sin far Frode Thingnæs

REGISSØR: Maren Victoria Thingnæs skal ta et solid dykk i pappa Frode Thingnæs sin karriere og lage film om den norske jazzlegenden.

								              foto: ODD INGE RAND

REGISSØR: Maren Victoria Thingnæs skal ta et solid dykk i pappa Frode Thingnæs sin karriere og lage film om den norske jazzlegenden. foto: ODD INGE RAND

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Han hadde mye varme i både trombonetonen og i hjertet sitt, pappaen til Maren. Vi snakker selvfølgelig om Frode Thingnæs. Nå lager hun film om sin avdøde pappa.

DEL

SKI: For litt under to år siden stilnet imidlertid tonen, og det varme hjertet slo sine siste slag. Men musikken til Frode Thingnæs lever videre i norsk platehistorie og gjennom mengder med komposisjoner og arrangementer. Samtidig vil mennesket og bandkollegaen Frode Thingnæs alltid bli husket. Nå blir det helaftens film.

Lagde film i Boston

Den kommende dokumentaren om Thingnæs blir imidlertid ikke den første filmen som er regissert av Maren Victoria Thingnæs. I forbindelse med skolearbeidet, dro hun nemlig til Boston i fjor høst og lagde den sterke dokumentarfilmen «Forgive and forget not» om Isaura Mendes som har mistet mange av sine nærmeste i voldelige Boston. Filmen har ligget på VGTV i sommer, og har fått gode tilbakemeldinger.

Ikke trygt

– Det var den første filmen jeg gjorde helt alene. Resten av film- og tvlinjen på Westerdals dro til Marocco, men jeg ville gjøre noe helt selv. Rett og slett for å teste ut grensene mine, sier Maren.

I USA ferdes hun på steder som så absolutt ikke var trygge.

– Jeg hadde sjåfør, og vi kjørte rundt og jeg tok en del av bildene fra baksetet på bilen, forteller hun.

Skattejakt

Å dra til USA for å snakke om den spesielle situasjonen til intervjuobjektet sitt der ble fjernt fra virkeligheten for Maren. Å lage film om sin egen far er imidlertid så nærme man kan komme.

– Han var jo litt sjenert, og pratet sjelden eller aldri om de musikalske prosjektene han gjorde, og hvem han jobbet med, sier Maren som nå skal gå på skattejakt i pappas karriere.

– Jeg har hatt et ønske om å gjøre dette helt siden vi mistet pappa i 2012. Det tar litt tid å fordøye ting, og så skal man også tørre å ta steget ut, sier hun.

Les også: Frode Thingnæs har gått bort

Fokuserer på musikken

Frode var en super pappa, men med dokumentaren som nå befinner seg på researchstadiet skal Maren fokusere på musikken.

– Det blir om hvem han var i norsk musikkliv, og også litt om hvilken posisjon han hadde internasjonalt. Hvem han var som menneske, kollega og bandleder, forteller hun.

Og det blir en reise tilbake til slutten av 1950-tallet, da Frode ble yrkesmusiker og den etterhvert svært så innholdsrike karrieren for alvor startet. Maren kom først inn i Frodes liv i 1991, så mye av karrieren skjedde før hun kom til verden.

– Jeg lærer noe om pappa hver eneste dag. Jeg vet jo en del fra før, men det er også mye jeg ikke var klar over. Nå ser jeg frem til å dykke ned i NRK sine arkiver, sier hun om jazzmusikeren som både har vært kapellmester på Chat Noir og dirigent av Kringkastingsorkesteret.

Lang liste

Det er mange holdepunkter i Frode Thingnæs' liv som skal under lupen, og flere musikalske profiler skal intervjues.

– Jeg må jo snakke med alle i kvintetten hans, og mange andre som har spilt og jobbet med han, forteller hun og nevner Frode Thingnæs Quintet, Harald Halvorsen som satt ved siden av han i stabsmusikken i alle år, og ikke minst sentrale medlemmer fra Kampen Janitsjar som han ledet i 30 år.

– Jeg møtte Erling Wicklund i går, og vi sammenlignet litt notater rundt det som er viktig å få med. Vi var veldig samstemte, sier Maren. Wicklund er kjent som jazzekspert fra NRK, og var også med på hyllestkonserten til Frode i Rådhusteatret i februar i år.

Direkteinnspilling

Historiene om Frodes musikalske liv er mange, også i forhold til revolusjonerende hendelser i platehistorien. Med kvintetten sin skapte han nemlig historie da de spilte inn albumet «Direct To Disc» (1980) live og direkte til vinylpressa.

– De måtte være musestille i syv sekunder mellom hver sang for å skape mellomrom mellom låtene på platen. Alt ble jo gjort direkte, sier Maren fascinert. Andre ting er Frodes spillestil.

– Det blir en del om soundet hans, og hvorfor tonen hans ble så kjent. Han hadde sin egen, litt ukorrekte måte å spille trombone på, sier Maren lurt uten å avsløre noe mer.

Familiens nostalgiker

Maren er veldig glad for å ha kommet i gang, og researchprosessen er svært spennende.

– Jeg er jo familiens nostalgiker, og jeg synes at historie er veldig viktig. Samtidig var pappaen min var veldig spesiell for meg, forteller hun. Men hva ville pappa tenkt selv om at det blir laget film om han?

En åpen mann

– Han var en person som ikke ventet at noe skulle bli gjort for han. Flere har prøvd å skrive biografi, men han har aldri vært så interessert i det, smiler Maren.

Frode var en åpen mann, men ønsket om at noe skulle handle om han var ikke tilstede.

– Dette blir gjort med mye kjærlighet, så dette hadde han nok satt stor pris på, sier hun. Og en viktig ting som hun har lært av pappaen Frode tar hun med seg inn i dette prosjektet.

– Han gjorde alltid ting ordentlig, og det skal jeg gjøre med dette prosjektet også, sier filmskaper Maren Victoria Thingnæs.

Klikk deg tilbake til forsiden av ØB.no her

Artikkeltags