ÅS: I desember slipper Hans J. Rosenfeld (68) fra Ås sin første roman. «Merovingernes skatt» er krim fra et arkeologisk miljø, og arkeologen Torkjel er historiens helt.

Handlingen utspiller seg blant annet i Oslo og på Grønland.

– Jeg har også lagt en liten del av handlingen til Ås, sier Rosenfeld.

Tempelridder

Forfatteren, som også er kjent som vinbonde på gården Solheim Vestre, er langt mer enn gjennomsnittet interessert i vikingtiden. Krimromanen følger i sporene til vikingene, som for 1.000 år siden bosatte seg på Grønland.

Eirik Raude og Olav Tryggvason er historiske vikinger som spiller en rolle i fortellingen. I boken lanserer Rosenfeld sin egen teori om at Olav Tryggvason var sentral i opprettelsen av Tempelridderordenen.

– Alt i boken er sant eller kunne vært sant, hvis vi bare hadde visst noe mer om det, sier forfatteren.

Både Dan Brown og Tom Egeland er inspirasjonskilder. "Merovingernes skatt" er den første av tre krimromaner fra det samme miljøet.

– Jeg tenkte hvorfor ikke bruke vår egen historie, den er jo fantastisk spennende, sier Rosenfeld som ønsker å få opp interessen for vikingtiden.

Leser norrønt

De siste ti årene har han lest alt han har kommet over av litteratur om vikingene. Det er ikke få tusen sider.

Han har lært seg norrønt for å lese kongesagaene og andre kilder på originalspråket. Det har gitt ham ny og spennende innsikt.

Rosenfeld har gått inn i materialet med en forskers tilnærming. Gjennom 25 år på Matforsk har han forsket på mat og publisert mye vitenskapelig litteratur om grønnsaker.

– I sensorisk analyse kan du ikke skrive at gulrøttene smaker deilig og har en vakker farge, sier Rosenfeld, som stortrives med den skjønnlitterære formen som gir rom for kreativitet.

Interessen for vikinger har ikke bare fått Rosenfeld til å debutere som krimforfatter. I uthuset hjemme på gården bygger han for tiden et vikingskip. Når det er ferdig om et år eller to, skal den 9,60 meter lange og 2,5 meter brede båten sjøsettes i Drøbak.

– For å forstå disse menneskene, måtte jeg prøve å bygge en båt. Hele hemmeligheten ligger i vikingskipene, sier Rosenfeld, og sikter til hvordan de fryktede bøndene fra nord med sine lette, raske skip kom overraskende på sine ofre.

– De daværende store militærmaktene i Europa hadde ingen sjanse mot vikingene.

«Merovingernes skatt» utgis på forlaget Publica Bok. Som debutant måtte han forplikte seg til å forhåndsselge 125 bøker. Nå håper han folk vil forhåndsbestille boken av ham, så han slipper å kjøpe de 125 selv.

Boken blir også tilgjengelig i alle landets bokhandlere.

– Det blir boklansering i Ås, Ski og kanskje Drøbak, sier krimdebutanten.