Gå til sidens hovedinnhold

Knallsterkt og rått om digital mobbing

Ungdomsskoleelevene fra Haugjordet, Siggerud og Kråkstad fikk se en tøff forestilling om digital mobbing.

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi har et tilbud til deg. Prøv ØB+ og få tilgang til alt på ØB.no i åtte uker for kun 99 kroner.

SKI: Ungdomsskoleelevene fra Haugjordet, Kråkstad og Siggerud fikk et sterkt møte med en brutal virkelighet.

Torsdag hadde Lions Club Langhus-Siggerud og Lions Club Ski invitert dem til forestillingen #hengdeg i Follotrykk Arena. Nittedal Teater har turnert landet rundt med den usminkede forestillingen på en rekke ungdomsskoler og videregående skoler. Flere hundre elever, lærere og andre som jobber med ungdom, fikk en sterk opplevelse.

Ta gode valg

#hengdeg tar opp nettmobbing og hvilke konsekvenser det kan ha, men er også en forestilling om å se hverandre, håp og om å ta gode valg.

Stykket gjenspeiler den tøffe hverdagen til dagens ungdom; som eksponerer dem for urealistiske idealer, vold og forventningspress.

– Jeg har sett denne forestillingen over 200 ganger, og jeg kjenner jeg blir preget hver gang. Jeg ser noen her også er det. Jeg tror det har noe med å gjøre at alle vi som er her nå, enten skuespillerne, teknikerne, dere elevene, lærerne eller politiet, kjenner noen som har det som dette, sa turnéansvarlig Tonje Haugmark i Nittedal Teater etter forestillingen.

Bildeserie

Bildeserie: #hengdeg i Follotrykk Arena

Traff ungdommen

Responsen fra publikum var svært god. Det er ingen tvil om at stykket traff ungdommene. På nakent og usminket vis viste de unge skuespillerne hva nettmobbing kan føre til. Selvskading og spiseforstyrrelser, skolemassakre eller at man henger seg.

I dagens digitaliserte samfunn foregår store deler av kommunikasjonen på nett, med et krav om konstant tilgjengelighet.

Sosiale medier skaper avhengighet, tittermentalitet, ukritisk selvutlevering, og man kan anonymisere, redigere og glorifisere fremstillingen av sitt eget «jeg». Isolerte bak hver sin skjerm, gjemt bak hver sin maske, sitter vi ensomme og med et inntrykk av en uoppnåelig og perfeksjonert omverden en ikke makter, eller tør å ta del i.

Virkningsfullt

#hengdeg har et nakent uttrykk, som baserer seg på et digitalt språk med virkningsfulle audiovisuelle kulisser, og blir for mange et sterkt møte med en brutal virkelighet.

Forestillingen har vært på turné siden høsten 2013. Den er blitt vist på en rekke ungdomsskoler og videregående skoler rundt om i landet. Samt flere foreldremøter, konferanser, arrangementer og samlinger. Den er blitt vist på Verdensdagen for psykisk helse (2014 og 2015) Lions Røde Fjæraksjonen (2015), PKF-konferansen (2015), Romerike politikammer (2014), flere kommunestyremøter og samling for russen (2014).

Nå også for ungdomsskoleelevene på Langhus, Siggerud og Kråkstad – med stor suksess og en kilde til ettertanke.

- Trykk "liker" på det ene bildet, det koster deg så lite, men kan bety veldig mye for andre. Og så er det ingen som trenger å skrive dritt til hverandre på nettet. Kan vi være enige om det? Bra! Hvis man kjenner ting er vanskelig, så snakk med noen, ikke gå alene med det. Snakk med venner, helsesøster, foreldre, lærere. Ta vare på hverandre, oppfordret Tonje Haugmark til slutt.

Kommentarer til denne saken