SKI: Mens folk flest pakker sammen PC'en og forlater kontoret for noen etterlengtede fridager, er det andre som må holde hjulene igang. Selv mens resten av oss sitter fordypet i pinnekjøtt og ribbe.

LES OGSÅ: Stor pågang til legevakten – mange er syke

Stor pågang

Med høyt smittetrykk og hålke er det mye som tyder på at det kan bli noen hektiske dager på legevakten også fremover.

Da ØB snakket med konstituert virksomhetsleder for Follo medisinske senter, Signe Lyseggen, torsdag formiddag, hadde det riktig nok ikke kommet inn mange pasienter med akutt behov for gipsing.

– I dag er det veldig glatte veier. Men vi har ikke hatt noe mer brudd og ulykker på grunn av glatte veier i dag. Enda. Men jeg vet at det er veldig stor pågang på legevakten for tiden, og det er mange som må ha rask hjelp.

Ventetiden øker

Det er mange av pasientene som har covid, influensa eller andre luftveisplager. Samtidig er det mange fastleger som har tatt seg juleferie, og pasientene blir dermed henvist til legevakten.

– Det gjør at ventetiden øker, dessverre. Men vi er her, og er på jobb. Vi har åpent hele døgnet og er klare til å ta imot. Men vi anbefaler alle å ringe først. Da kommer man i kontakt med en dyktig sykepleier, som vil vurdere om dette kan vente, gi pasienten gode råd eller anbefale at de kommer inn.

Inn bakdøra

Hvor lenge man må vente, varierer. På legevakten er det andre kriterier enn førstemann til mølla som gjelder Hastegraden til alle pasientene blir vurdert i forhold til en fargeskala, triasje. Alle pasienter som kommer til legevakten vil få beskjed om hvilken farge de er triasjert til og informasjon.

– Det er noen som haster mer enn andre, og det er sånn at det jo ikke er alt man ser når man sitter på venterommet. Folk kommer inn med ambulanse eller med politiet via ambulanseinngangen, og det får ikke de andre pasientene med seg. Da kan man oppleve det som at det ikke skjer noe.

– Ikke legg på

– Hvordan er bemanningen i jula?

– Vi har vanlig bemanning i jul, romjul og nyttår. Men gjør oppmerksom på at vi generelt har lavere bemanning på kveld og natt. Du skal derfor ikke stole på google-søk om du sjekker ventetidene der. Google måler på bakgrunn av mobilsignaler, noe som nødvendigvis ikke gir reelle tall på aktiviteten på legevakten. Vi kan ikke stenge, og tar imot pasientene. Og vi ønsker at folk ringer hvis de lurer på noe. Det kan være litt ventetid på telefonen, men ikke legg på, for da havner du bakerst i køen igjen, oppfordrer hun.

– Vi anbefaler å ringe legevakten på telefon 116 117, om ved akutt eller alvorlig sykdom. Ring 113 når det er fare for liv og helse.

– Hva hvis man har korona?

– Man skal uansett ringe først, så får du veiledning. Hvis man har mistanke om covid, oppfordrer vi til å bruke munnbind.

Når skal du ringe legevakta?

Nordre Follo kommune har en del informasjon om dette på sine nettsider, og Østlandets Blad videreformidler.

  • Ring legevakten på telefon 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig, og du trenger hjelp som ikke kan vente til neste dag.

  • Legevakten skal også hjelpe deg når du ikke er i nærheten av fastlegen din, for eksempel hvis du er på ferie eller reise. En fordel med å oppsøke fastlegen er at hen har journalen og kjenner helsetilstanden din. Fastlegen vurderer hvor mye det haster, og kan vanligvis gi deg en time samme dag hvis situasjonen krever det.

  • Du skal alltid henvende deg til fastlegen når det gjelder sykemelding, fornying av resepter, varige og kjente plager uten akutt forverring. Les mer om fastlege.

  • Hvis det ikke er akutt, kan du ringe fastlegen og avtale time. Fastleger kan tilby hastetime hvis det er alvorlig. Hvis du trenger hjelp på dagtid skal du først ringe fastlegen eller fastlegekontoret du hører til.

  • Ring 113 når det er akutt og står om liv.
  • Ring fastlegen din i åpningstiden til fastlegekontoret.
  • Ring legevakten på telefon 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig, og du trenger hjelp som ikke kan vente til neste dag.
  • Legevakten holder til på Ski sykehus og er åpen hele døgnet.

Kilde og mer informasjon: Nordre Follo kommune