Liten busk kan gjøre stor skade på hobbygartnere

Man sawing a log in his back yard with orange saw

Man sawing a log in his back yard with orange saw

Artikkelen er over 4 år gammel

Hobbygartnere kutter hvert år av seg fingre og tær. - En liten busk kan gjøre deg ufør, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

DEL

Bli abonnent og få tilgang til alt på ØB.no for 99 kroner i åtte uker

- Amatører kvestes av motorsagen, og gressklipperen fører til amputasjoner av tær og fingre. Slurvete bruk av hekkesaks står også bak mange stygge ulykker, sier Steen.

Han informerer om at Tryg Forsikring årlig får inn mellom 200-400 meldinger om skader som oppstår i forbindelse med hagearbeid.

I tillegg vil amatør-gartneren også knekke armer og bein når han eller hun skal klatre opp i skråninger med tunge hageredskaper.

Hagearbeidet blitt enklere, og verktøyene bedre og mer motoriserte. Men det er samtidig blitt mye farligere. Derfor bør folk tenke mer på sikkerheten, forteller forsikringsmannen.

Barfot-gartneren er sjelden en suksess

- Det ryker med noen tær hvert år. Når nordmenn klipper gresset, gjøres det ofte barføtt og i sandaler. Da blir skadene ofte omfattende, og det blir en forsikringssak. Mest vanlig er det vanlig for forsikringsselskapet å dekke utgifter til behandling av ulik art. Men noen skder seg så alvorlig at de får varianter av uførhet for resten av livet, sier Arvid Steen.

Han legger til:

- Ikke stress med hagearbeidet og for all del bruk skikkelig sikkerhetsutstyr.

Følgende er greit å huske på:

* For vanlig hagearbeid som gressklipping, klarer du deg med lette vernesko som ser ut som vanlige fritidssko. De er laget av et solid materiale og har ståltupp, men det kan man ikke se.

* Skal du sage, så bruk vernebriller. Øyeskader er veldig vanlig, og lett å unngå med beskyttelse.

* Ved bruk av motorsag bør du bruke eget sikkerhetsutstyr som naturlig følger med; briller, vernesko og gjerne en spesiallaget jakke som stopper sagen om du skulle være uheldig å sage i deg selv. En god vernebukse kan redde beina dine om du skulle glippe motorsagen.

* Og helt til slutt: Skal du høyt opp i en stige, så la noen holde stigen for deg. Årlig ramler mange nordmenn ned fra stigene sine og får alvorlige skader.

- Naboen min er kirurg. Han sier at menn i 40-50 årene skulle hatt obligatorisk kurs for å bruke stige, på grunn av alle fallulykkene  Forsikringsbransjen har samme statistikk; middelaldrende menn som leker seg med litt for avansert hageverktøy er verstingene. Denn aldersgruppen klatrer i høye stiger og ramler ofte ned. De kutter seg opp på sager, knekker arm og bein og skader seg generelt mest av alle under hageabeid, sier Steen.

Tryg Forsikring vil også understreke at alle bør ha et skikkelig førstehjelpsskrin liggende hjemme.

- Du vet aldri når en busk eller en vrien grein finner på å skade deg, sier Arvid Steen.

 

Artikkeltags